2 listopada 2013

Snikers

Jedno z ulubionych ciast mojej rodziny. Ciasto miodowe z orzechami przekłądane masą budyniową.Wspaniała gratka dla smakoszy, dodatkowo dla niecierpliwych, ponieważ przepis ten na miodowe ciasto jest już wspaniałe do jedzenia na drugi dzień. Zazwyczaj taki rodzaj ciasta potrzebuje troszkę "poleżęć", aby zmięknąć i nabrać smaku.




Składniki:
Ciasto:
- 3 i 1/2 szkl. mąki pszennej
- 3/4 szkl. cukru
- 2 łyżeczki sody
- 200 g margaryny
- 3 jajka
- 3 łyżki miodu

Masa orzechowa:
- 300 g orzechów włoskich
- 3 łyżki miodu
- 1/2 szkl. cukru ( użyłam cukier brązowy)
- cukier waniliowy
- 150 g margaryny

Krem:
- 1/2 l mleka
- 3 łyżki mąki pszennej
-  3 łyżki mąki ziemniaczanej
- 1 szkl. cukru (ew. brązowy )
- cukier waniliowy
- 200 g masła

Sposób przygotowania:
  1. Orzechy należy pokroić na drobniejsze kawałki.
  2. Wszystkie składniki z masy orzechowej zagotować , aby się ładnie połączyły. Pozostawić do wystygnięcia.
  3. Składniki na ciasto zagnieść a następnie podzielić na 3 części. 2 części ciasta rozwałkować  na blaszkę o wymiarach 29 x 24 cm, wyłożyć papierem do pieczenia i piec ok, 20- 23 min. w temp. 180 C.
  4. Na 3 placek rozłożyć masę orzechową i piec nieco dłużej w 180 C. ( długość pieczenia zależy w dużej mierze od piekarnika i trzeba bardzo pilnować , aby nie przegapić momentu wyjęcia placka z pieca , gdyż grozi to przypaleniem masy orzechowej - gdy ciasto nabierzee pięknej złocistej barwy to wtedy należy ciasto wyjąć).
Krem należy przygotować w następujący sposób:
  • Ze wszystkich składników oprócz margaryny , ugotować budyń . 
  • Gorący budyń troszkę ostudzić a następnie dodać masło o temp. pokojowej i zmiksować na puszystą masę kremową.
  • Krem przełożyć na 2 placki a na wierzch położyć placek a masa orzechową.Najlepiej ciasto tak przygotowane postawić do lodówki i na następny dzień cieszyć się pysznym smakiem miodowym napotykając się na chrupiące orzeszki w karmelowym sosie.

 
 Smacznego.

11 komentarzy:

  1. Ja chcę, ja chcę takie ciacho! Wygląda obłędnie:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Niebo z gębie.
    Pięknie wygląda taka słodycz :)

    OdpowiedzUsuń
  3. jakie fajne ciacho! aż ślinka cieknie na jego widok:)

    OdpowiedzUsuń
  4. Przepis juz zapisałam , uwielbiam takie ciacha:)

    OdpowiedzUsuń
  5. Jadłam i muszę powiedzieć, że to ciasto jest po prostu rewelacyjne!!! Zrobię je na pewno i to już niebawem, bo tęsknię za jego smakiem! :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Snikers jest pyszny,tylko nie wiem dlaczego ciasto wyszlo twarde,wydaje mi sie,ze powinno byc bardziej puszyste a moje przypomina kruche???!!!!!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Wszystkie miodowe ciasta mają to do siebie , że najlepsze są za jakieś 2- 3 dni od momentu zrobienia. Tak samo jest w przypadku tego Snikersa :)

      Usuń
  7. Małe pytanko. Mogę zrobic 2 warstwy zamiast 3 ?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Oczywiscie ze mozna zobic 2 placki, bedzie ciasto nizsze ...a dlaczego oto pytasz? robisz w wiekszej blaszce?

      Usuń
  8. Zrobiłam. Zmniejszyłam ilość cukru o 1/3 ale i tak wyszło okropnie słodkie. Zalecam zmniejszyć ilość cukru minimum o połowę, a dla tych, którzy nie lubią przesłodzonych ciast nawet więcej. Zwiększyłabym też trochę ilość kremu - u mnie jakoś wyszło go mało w porównaniu do grubości ciasta.

    OdpowiedzUsuń

Bardzo dziękuję za komentarz