17 listopada 2013

Rogaliki z ziemniaków

Mięliście taką sytuację , że ugotowaliście za dużo ziemniaków? Mi się zdarza to dość często ;) Zatem trzeba było pomyśleć co z tym fantem zrobić? Moja propozycja na rogaliki z marmoladką to strzał w dziesiątkę.





Czas pieczenia : ok. 25 minut
Temp. pieczenia : 180 st.
Ilość rogalików: ok.30 szt.


Składniki:
  • 450 g ziemniaków ugotowanych i przeciśniętych przez praskę
  • 450 g mąki
  • 150 g margaryny
  • 3 jajka
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • sól
  • słoik marmolady lub dżemu dowolnego smaku
  • cukier puder do posypania
Sposób przygotowania:
  1. Ziemniaki ugotować ( albo użyć pozostałe po obiedzie) , wyłożyć na stolnicę . Dodać mąkę, margarynę, jajka, proszek do pieczenia oraz odrobinę soli.
  2. Wyrobić na gładkie ciasto.( ciasto z ziemniaków lubi się niestety przyklejać do blatu, więc pamiętajmy o podsypywaniu mąką)
  3. Gotowe ciasto dzielimy sobie na części. Z każdej części rozwałkujemy koło po czym kroimy trójkąty (tak jak kroimy tort) i na każdy trójkąt nakładamy na całą powierzchnię dżem lub marmoladę i zwijamy od najszerszej części w rulonik i na końcu zwijamy w rogalik.
  4. Piekarnik rozgrzewamy do temp. 180 st. Na dużej prostokątnej blaszce rozkładamy papier do pieczenia i układamy rogaliki.
  5. Pieczemy ok. 25 minut do momentu ich zarumienienia.
  6. Następnie całość posypujemy cukrem pudrem i mamy wspaniały dodatek do kawy lub herbatki.
Smacznego 

8 komentarzy:

  1. Hej :)

    Macie może jakiś pomysł na wigilijne danie? I chcielibyście podzielić się z innymi?
    Zapraszam do publikowania linków do potraw (oczywiście przekierowujących na waszą stronkę) na fanpagu fb: "Dania które muszą znaleźć się na Wigilijnym stole"

    https://www.facebook.com/daniaktoremuszaznalezcsienawigilijnymstole

    OdpowiedzUsuń
  2. bardzo ciekawa propozycja ! muszę wypróbować, nagminnie zostają mi ziemniaki, zwykle używam ich do pieczenia bułek z ziemniakami lub do zagęszczania zup, teraz mam kolejny pomysł, dziękuję :)

    OdpowiedzUsuń
  3. coolinarnastrefa.blogspot.com17 listopada 2013 19:47

    Bardzo apetyczne. Są kruche czy bardziej jak "buleczki"?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Robiłam podobne i my wyszły bardzo kruche, następnym razem muszę zrobić mniejsze bo się nie dało tych nawet gryźć :(

      Usuń
    2. wydaję mi się że za dużo dodałaś mąki i mogłaś za mało rozwałkować placek , dlatego ciasto było grube.

      Usuń
  4. no z ziemniakami to ja jeszcze nie robiłam:) świetne!

    OdpowiedzUsuń
  5. super przepis warto spróbować tych ziemniaczanych rogalików:)

    OdpowiedzUsuń

Bardzo dziękuję za komentarz