8 listopada 2013

Murzynek z gruszkami

Wyśmienity,  znany murzynek z gruszkami. Gruszka w połączeniu z czekoladowym smakiem to połączenie na 6 + i sprawia , że ciasto jest wilgotne i przepyszne  :). Sprawdźcie sami.





Składniki:
  • 1/2 kostki masła
  • 1 i 1/2  szkl. cukru
  • 1 opak. cukru waniliowego
  • 4 łyżki kakao
  • 3 łyżki oleju
  • 5 jajek
  • 2 szkl. mąki
  • 1 łyżka proszku do pieczenia
  • 4-5 średnich gruszek
  • 1/2 tabliczki czekolady
 
Sposób przygotowania:
  1. Masło, cukier i cukier waniliowy oraz kakao, rozpuść w rondelku. Wlej olej i 1/3 szkl. wody. Wymieszaj i ostudż.
  2. Do ostudzonej masy dodawaj kolejno , cały czas mieszając , po jednym żółtku, mąkę połączoną z proszkiem do pieczenia oraz pianę ubitą z białek.
  3. Gruszki obierz , przekrój na połówki i usuń gniazda nasienne. Ciasto przełóż do formy o średnicy 26 cm , na wierzchu ułóż , lekko wciskając , gruszki przekrojoną częścią do dołu.
  4. Piecz w temp. 180 st. ok. 60 minut.
  5. Po ostudzeniu posyp wiórkami startej czekolady.

Smacznego 

4 komentarze:

  1. A u mnie dzisiaj też ciacho czekoladowe, bez gruszek, ale za to z polewą czekoladową. ;-)

    OdpowiedzUsuń
  2. super się udał! jak dla mnie super, na popołudnie do herbatki!

    OdpowiedzUsuń

Bardzo dziękuję za komentarz