30 listopada 2013

Keks mocno bakaliowy

Poważnie zaczęłam myśleć o wypiekach świątecznych. Na pierwszy rzut proponuje pyszny keks, który czaruje swoim smakiem. Wrzuciłam do niego dość sporą ilość bakalii i aromat cytrynowy co daję wyśmienite świąteczne połączenie. Zapraszam do wypieków świątecznych razem ze mną :)
Następnym razem bierzemy się za śliwkę w czekoladzie. Przepis  już niebawem :)


Forma keksówka
Czas pieczenia : ok. 1 godz. 
Temp. pieczenia 180 C









Składniki:
  • 40 dag bakalii ( orzechy włoskie, rodzynki, kandyzowane owoce - wiśnie, skórka pomarańczowa, papaja)
  • 2 szkl. mąki 
  • 25 dag masła
  • 3/4 szkl. cukru pudru
  • 4 jajka
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
Lukier:
  • białko
  • szkl.cukru pudru
  • łyżeczka cukru waniliowego
Sposób przygotowania:
  1. Orzechy włoskie siekamy , łączymy z pozostałymi bakaliami, oprószamy 2 łyżkami  mąki.
  2. Masło ucieramy z cukrem pudrem, dodając kolejno 4 żółtka.
  3. Następnie łączymy z przesianą mąką z proszkiem do pieczenia.
  4. Delikatnie mieszamy z bakaliami i ubitymi na sztywno białkami.
  5. Ciasto przekładamy do foremki wyłożonej papierem do pieczenia.
  6. Pieczemy ok. 1 godz. w piekarniku rozgrzanym do temp. 180 C.
Smacznego 

8 komentarzy:

  1. Wypróbuję przepis na zbliżające się święta ;)
    Wygląda bardzo apetycznie ;)
    Pozdrawiam i zapraszam do mnie ;)

    OdpowiedzUsuń
  2. Już myślałam, że napisałaś: "A następnym razem zapraszam na.... pierniczki". ;) Ale w głowie mi może dlatego pierniczki bo sama je wczoraj piekłam. ;) A ciacho prezentuje się bardzo świątecznie.

    OdpowiedzUsuń
  3. świetny keks:) też mam w planach zrobić taki na święta:)

    OdpowiedzUsuń
  4. uwielbiam keksa, ostatnio też robiłam :D

    OdpowiedzUsuń
  5. Jaki napakowany bakaliami, podoba mi się :D

    OdpowiedzUsuń
  6. to jedno z najpyszniejszych ciast na świecie! jutro lecę po bakalie i zasuwam w kuchni! :)

    OdpowiedzUsuń

Bardzo dziękuję za komentarz