11 listopada 2013

Ciasto a'la Kopiec kreta

Wcześniej to ciasto robiłam w typowym wydaniu, tzn. ciasto piekłam w okrągłej formie i po wyłożeniu kremu na takie dno i pokrycie go pokruszonymi kawałkami ciasto wyglądało dokładnie tak jak  prawdziwy kopiec kreta. Tym razem postanowiłam zmienić nieco wygląd . Piekłam ciasto w prostokątnej blaszce , gdzie krem ładnie rozłożył się po całości i też posypałam wierzch ciasta pokruszonymi kawałkami ciasta. Nic to nie ujmuje mu smaku a kremu jest ciut mniej w porcji ;)

Wymiary blaszki: 24 x 29 cm
Czas pieczenia: ok. 20-25  minut
Temp. pieczenia: 180 st.



Składniki:
Biszkopt:
  • 5 jajek
  • 1 szkl. cukru
  • 2 szkl. budyniu czekoladowego ( ok. 6 budyniów po 40 g )
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1/4 szkl. mąki tortowej
  • 2  łyżki kakao

Masa bananowo-śmietankowa:
  • 3/4 l śmietany 30 %
  • cukier puder
  • 2 jogurty bananowe po 350 g
  • 6 łyżeczek żelatyny spoż.
  • 1/2 szkl. gorącej przegotowanej wody
Dodatkowo:
5-7 bananów

Rada:
Ilość bananów jest uzależniona od wielkości blaszki. Radzę użyć w tym wypadku większej blaszki , gdyż ciasta jest na tyle sporo , że spokojnie da się przekroić placek , a tym samym kremu jest też dużo , że da radę przykryć ciasto tak , że będzie ciasta więcej a kremu w jednym kawałku mniej .

Sposób przygotowania:
Biszkopt:
  1. Białka ubijamy na sztywno, dodajemy cukier a na końcu żółtka.
  2. Dodajemy przesiana mąkę z budyniem i kakao. Pieczemy 20 - 30 minut w temp. 180 C.
  3. Po upieczeniu odstawiamy do wystygnięcia.
  4. Kroimy wzdłuż na dwa placki. Większą część zostawiamy jako spód ciasta a drugi placek kruszymy na wierzch.
Banany obieramy i przecinamy wzdłuż i układamy na biszkopcie.

Masa bananowa:
  1. Żelatynę rozpuszczamy w wodzie i studzimy.
  2. Śmietanę lekko ubijamy , dodajemy jogurty bananowe i ok. 3-4 łyżek cukru pudru do smaku.
  3. Dodajemy przestudzoną żelatynę .
  4. Na końcu można dodać płatki czekoladowe lub starta czekoladę.
  5. Wylewamy na poukładane banany.
  6. Górną część ciasta kruszymy na wierzch.
Smacznego



Smacznego :)

10 komentarzy:

  1. Fantastyczne ciacho! I nie ważny kształt ono jest zawsze pyszne :))

    OdpowiedzUsuń
  2. Jaka sceneria :) A kopczyk kreta przepysznie i wygląda i smakuje.

    OdpowiedzUsuń
  3. to świetny pomysł , na taką prostokątną formę! ja chyba też bym takie zrobiła, poręczniej się je kroi :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Wieki tego ciasta nie jadłam, muszę kiedyś zrobić, bo bardzo lubimy :)

    OdpowiedzUsuń
  5. A gdzie jest przepis? Składniki widzę, a przepisu nie... :-(

    OdpowiedzUsuń
  6. Bardzo przepraszam, nie wiem co się stało , że opis gdzieś zniknął . Już uzupełniłam wpis :)

    OdpowiedzUsuń
  7. O takiego przepisu jeszcze nie widziałam! :)
    Musze spróbować - bo mój ostatni niestety nie był dobry.

    OdpowiedzUsuń
  8. Do jakiego momentu ubijasz ? Czy mocno jest lejące masa bananowa?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Smietanka nie powinna być zbyt plynna. Jak będzie bardziej zwarta to wtedy wlewamy mase bananowa :)Nie ma co się obawiać ze masy , gdyż dodatek zelatyny sprawia ze masa się sciagnie .

      Usuń

Bardzo dziękuję za komentarz