19 października 2013

Tort chałwowy

Muszę przyznać , że torty nie są moją mocną stroną , ale "zmuszona" świętem urodzinowym mojego męża postanowiłam spróbować :) No cóż, przyznaję , że ciasto samo w sobie jest pyszne. Biszkopt niezwykle delikatny i wilgotny, nie potrzebny był poncz, ale ja lekko skropiłam oba biszkopty rumem, co podkreślam nie jest konieczne. Krem chałwowy, wręcz rozpływa się w ustach, nie jest tłusty, co zdarza się w niektórych tortach. Czy mi się udało ? nie skromnie przyznam, że chyba tak , ale oceńcie sami :)

Tortownica : średnica 26 cm







Składniki:
Jasny biszkopt:
  • 4 jajka
  • 4 łyżki cukru
  • 1 op. cukru waniliowego ( 8g)
  • 3 łyżki mąki tortowej
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
Ciemny biszkopt:
  • 6 jajek
  • 6 łyżek mąki tortowej
  • 2 łyżki kakao
  • 1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia

Masa chałwowa:
  • 2 szkl. mleka
  • 200 g masła
  •  250 g chałwy
  • 3 żółtka
  • 1op. cukru waniliowego (16g)
  • 2 łyżki cukru pudru
  • 5 łyżek kwaśniej śmietany ( 12%)
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 2 łyżki mąki pszennej
Ponadto:
  • tłuszcz do wysmarowania foremki
  • 100 g sezamu
  • gorzka czekolada 
  • orzechy włoskie
Sposób przygotowania

Jasny biszkopt:
  1. Jajka, cukier i cukier waniliowy ubić mikserem na puszystą kremową masę. Mieszając łyżką dodawać niewielki porcje mąki z proszkiem .
  2. Ciasto wylać do foremki o średnicy 26 cm.
  3. Piec w temp. 180 C przez 25 minut.
Ciemny biszkopt:
  1. Przyrządzić tak jak biszkopt jasny , tylko bez dodatku mąki ziemniaczanej a do mąki dodać należy kakao.

Masa chałwowa:
  1. 1/2  szkl. mleka roztrzepać z żółtkami i mąką.
  2. Resztę mleka zagotować. Wlać mleko z żółtkami, zagotować.
  3. Masło utrzeć z cukrem waniliowym i cukrem pudrem. Dodać ostudzony budyń.
  4. Pod koniec ucierania dodać chałwę i śmietanę.
Tort chałwowy:
  1. Ciemne ciasto przekroić wzdłuż. Pokropić rumem i wyłożyć część masy.
  2. Na ciemny biszkopt i krem kładziemy biszkopt jasny w całości , krem i na samą górę drugą część biszkoptu ciemnego.
  3. Na wierzchu rozsmarować pozostałą cześć kremu i ozdobić prażonym sezamem, kawałkaim czekolady i orzechami włoskimi.
Porada:
Jeśli postanowicie użyć rumu, to pamiętajcie ,aby ciasto było dobrze wystudzone , gdyż ciepłe nasiąknie i zrobi się glina .
Smacznego .


  




10 komentarzy:

  1. Patrząc na to cudo trudno uwierzyć, że torty nie są Twoją mocną stroną. :) Bardzo ciekawa sezamowa dekoracja.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. takie słowa jak Twoje uskrzydlają i dają wiarę w to co się robi :) dziękuję , staram się jak mogę :)

      Usuń
  2. ale bym zjadła kawałek! dla mnie wygląda super i wierzę, że jest pyszny!

    OdpowiedzUsuń
  3. Wspaniały tort ,nie przekonuje mnie jednak sezam,możne dlatego,że go po prostu nie lubię,pozdrawiam.

    OdpowiedzUsuń
  4. Wygląda wspaniale, Jubilat musiał być zachwycony!

    OdpowiedzUsuń
  5. O rany ale tort! Wygląda mega pysznie:)

    OdpowiedzUsuń
  6. WOW, musiał być nieźle kaloryczny :D

    OdpowiedzUsuń
  7. Tort wygląda rewelacyjnie. Przepis odpisany, jednak dla mnie bez sezamu. Pozdrawiam:) http://napiecyku.wordpress.com/

    OdpowiedzUsuń

Bardzo dziękuję za komentarz