26 października 2013

Śmietankowa szarlotka

Nie wiem jak to się stało ,że moja ulubiona szarlotka nie została do tej pory opublikowana na blogu ;) Dość długo byłam zdania , że najlepsza szarlotka to taka upieczona na cieście kruchym. Zmieniłam zdanie, kiedy po raz pierwszy upiekłam właśnie tą wersję . Jest niezwykle puszysta a jabłuszka dodają jeszcze bardziej jej delikatności. Rozpływa się w ustach i jest to przepyszny dodatek do kawy i herbaty o każdej porze dnia i roku :)






Składniki:
  • 2 szkl. mąki
  • 3 jajka
  • 3/4 szkl.cukru
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • kostka margaryny
  • 250 ml śmietany kremówki 30 %
  • 1,5 kg jabłek Szarej Renety ( można użyć słoik jabłek litrowy)
  • cukier puder
 
Sposób przygotowania:
  1. 2 jajka i 1 żółtko (białko zostaw) i zmiksuj z cukrem na puszystą pianę.Wymieszaj z przesianą mąką , proszkiem do pieczenia, rozpuszczoną margaryną i śmietaną.
  2. Połowę ciasta wyłóż na blaszkę ( 29 x 24 cm ) i piecz ok. 25 minut w temp. 180 C
  3. Ciasto wyjmij z piekarnika , posmaruj białkiem wierzch ciasta i pokryj jabłkami( jabłka obierz , wyjmij gniazda nasienne , pokrój na ćwiartki, zalej wodą i duś pod przykryciem do czasu aż jabłuszka zmiękną, lekko posłódź do smaku)  a następnie wylej resztę ciasta.
  4. Piecz przez 30 minut ,aż ciasto nabierze pięknego złotego koloru.

Smacznego :) 
 

12 komentarzy:

  1. Ale piekna, równiusieńka, jak od linijki. :)

    OdpowiedzUsuń
  2. ładnie wygląda, aż chciałoby się ją zjeść od razu! uwielbiam ciasta z jabłkami:)

    OdpowiedzUsuń
  3. na pewno zrobię to ciasto wygląda przepysznie :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Pomysłowo, zamiast marmoladki całe kawałki jabłek. Muszę wypróbować. Pozdrawiam:) http://napiecyku.wordpress.com/

    OdpowiedzUsuń
  5. idealne :)wiem że nikt nie przepada za zostawianiem linkow do siebie, ale w innym wypadku ciężko byłoby sie nam wszyskim znależć :)
    mam nadzieję że sie nie gniewasz :) (u mnie kuchnia moda kosmetyki ) i jeszcze dwa dni konkursu zapraszam link na dole posta :)
    mybeautyjoy.blogspot.co.uk

    OdpowiedzUsuń
  6. a dlaczego wyłożyc mamy tylko połowę ciasta?czy druga polowe osobno pieczemy?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Najpierw pieczemy spód ciasta z 1/2 ciasta , na to jabłka i na jabłka wylewamy drugą część ciasta.

      Usuń
    2. A pieczenie ustawia Pani, po wyłożeniu drugiej warstwy, tylko na górę czy góra i dół i w jakiej temperaturze?

      Usuń
  7. a jeśli mam jabłka które bardzo szybko się pieką, mogę pominąć ich duszenie ? ;-)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Szczerze nie praktykowalam takiego sposobu i ciezko jest mi sie wypowiedziec na ten temat ;) polecalabym jednak lekkie podduszenie w oddzielnym garnuszku i wylanie na ciasto. Pozdrawiam serdecznie :)

      Usuń
  8. Ciasto z tego przepisu doskonałe.Szarlotka super.Polecam.

    OdpowiedzUsuń

Bardzo dziękuję za komentarz