23 października 2013

Pyszna sałatka z kuskusem


Do zrobienia tej sałatki przymierzałam się już jakiś czas. Wreszcie nastał ten czas i mogłam uraczyć swoją rodzinkę tym przysmakiem. Lekko kwaśno - słodkawa a przede wszystkim zdrowa :)
Doskonała propozycja na drugie śniadanie w czasie pracy :)




Składniki:
  • 1 czubata szkl. kaszki kuskus
  • 1 czerwona papryka
  • 3 duże pomidory
  • 1 duży ogórek sałatkowy
  • 2 średnie cebule
  • 2/3 szkl. oliwy z winogron
  • sok wyciśnięty z 1 cytryny
  • 1 pęczek natki pietruszki
  • 1/2 pęczka bazylii
  • sól , świeżo mielony pieprz 


Sposób przygotowania:

Kuskus przesyp do miseczki. Zalej olejem oraz sokiem z cytryny. Posól do smaku, wymieszaj. Odstaw pod przykryciem na 2 godz. , aby kaszka spęczniała.Powinna być lekko al dente - lekko twardawa.Natkę i bazylię opłucz, osusz , oderwij listki od gałązek. Zioła dosyć grubo posiekaj. Papryke rozetnij , usuń środek z pestkami. Strąk opłucz i potnij na niewielkie kawałki. Pomidory i ogórek umyj, pokrój w kosteczkę. Cebule obierz , posiekaj w kosteczkę.
Spęczniałą kaszkę przemieszaj . Dodaj pokrojone warzywa oraz zioła. Przypraw do smaku solą i pieprzem ( można również dodać ząbek czosnku przeciśnięty przez praskę )
Wymieszaj. Sałatkę wstaw do lodówki na kilka godzin ( najlepiej na całą noc) , aby wszystki składniki dobrze się połączyły.

Smacznego :)
 

5 komentarzy:

  1. też zrobiłam i jest pyszna ! :)

    OdpowiedzUsuń
  2. lekka i kolorowa, dla mnie super:)

    OdpowiedzUsuń
  3. Sałatki z kuskusem jeszcze nie robiłam :) Musze spróbowac

    OdpowiedzUsuń
  4. Sałatka jest super! wszystkim którzy mają w planie ją zrobić daje jedną radę, przed dodaniem wyciśniętego soku z cytryny do oliwy, najpierw go spróbujcie, bo czasem zamiast kwaskowaty jest bardzo cierpki, co może trochę popsuć smak pęczaku (cytryna cytrynie nie równa). Smacznego wszystkim!

    OdpowiedzUsuń

Bardzo dziękuję za komentarz