10 października 2013

Ciasto ucierane na maślance

Puszyste, wilgotne ciasto na maślance dzisiaj z dodatkiem śliwek , już chyba ostatnie ciasto ze śliwką tej jesieni ;)

Czas pieczenia: 1 godz. 15 minut
Wymiary blaszki: 24 x 29 cm  
Temp. pieczenia 175 st.




Składniki:
  • 2/3 kostki masła lub margaryny
  • 1 czubata szkl. cukru
  • 1 op. cukru waniliowego
  • szczypta soli
  • 4 jajka
  • 5 łyżek mąki ziemniaczanej
  • 350 ml maślanki
  • skórka starta z połowy cytryny
  • 3 szkl. mąki pszennej
  • 1 op. proszku do pieczenia
 
Do obłożenia:
  • 50 dag śliwek 
  • 2 łyżki cukru pudru

Sposób przygotowania:
  1. Masło utrzyj z cukrem, cukrem waniliowym i solą.Ucierając , kolejno wbij jajka, dosyp mąkę ziemniaczaną, dodaj maślankę i skórkę z cytryny. Mąkę pszenną przesiej z proszkiem do pieczenia. Porcjami domieszaj do ucieranej masy.
  2. Śliwki umyj, rozetnij , wyjmij pestki. Formę wyłóż pergaminem. Napełnij ciastem. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do temo. 175 st.
  3. Należy piec 1 godzinę i 15 minut..
  4. Upieczone przestudzone ciasto oprósz cukrem pudrem
 

5 komentarzy:

  1. Pysze ciasto:) Uwielbiam z maślanką bo jest wilgotne.

    OdpowiedzUsuń
  2. ...na maślance jeszcze nie robiłam. Ale wierzę, że pycha :).... tym bardziej ze śliwkami :)

    OdpowiedzUsuń
  3. takie ciasta są bardzo smaczne!

    OdpowiedzUsuń

Bardzo dziękuję za komentarz