6 października 2013

Ciasto "Cappuccino"

Moją dzisiejszą propozycją na chłodne jesienne dni, jest ciasto" Cappucino". Wszyscy Ci co lubią , kawę cappuccino, będą zachwyceni tym smakołykiem. Ciasto jest równie dobre a nawet lepsze na drugi , trzeci dzień :).

Blacha wymiary : 29 x 24 cm
Czas pieczenia: ok. 40 minut.




Składniki:

Ciasto:
  • 6 jajek
  • 7 łyżek oleju
  • 1 szkl. mąki
  • 1 szkl. cukru
  • 1 budyń śmietankowy
  • 2 łyżki ciemnego gorzkiego kakao
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia


Dodatkowo:
  • 2 łyżki kawy rozpuszczalnej zaparzone w 1/2 szkl. wody
  • rum
Masa cappuccino:
  • 1/2 szkl. mleka
  • 2 szkl. mleka w proszku
  • 2/3 szkl. cukru
  • 350 g masła
  • 2,5 łyżki cappuccino orzechowego
Polewa:
  • 100 g gorzkiej czekolady
  • 100 g masła
  • 1 łyżka posiekanych orzechów laskowych lub włoskich

Sposób przygotowania:

Ciasto:
  1. Ubij białka, dodaj cukier, żółtka rozmieszane z olejem i na koniec mąkę wymieszaną z budyniem, kakao i proszkiem do pieczenia. Przelej ciasto do formy i piecz ok. 40 minut w temp. 180 C.
Masa cappuccino:
  1. Zagotuj mleko z cukrem i ostudż . Utrzyj masło i połącz je z ostudzonym mlekiem, mlekiem w proszku i cappuccino orzechowym.Wyłóż połowę masy na ciasto, nasącz spód ciasta przygotowanym ponczem ( rum z kawą ) przykryj jego drugą częścią i rozsmaruj resztę kremu.
Polewa:
  1. Masło i czekoladę rozpuść w kąpieli wodnej, dodaj orzechy, ostudż i powstałą polewą polej wierzch ciasta. Wstaw ciasto do lodówki.

8 komentarzy:

  1. Ojj ciężko by się było oprzeć takiemu apetycznemu ciastu :))

    OdpowiedzUsuń
  2. To ciasto z pewnością by mi smakowało. :) Smak kawy w ciastach bardzo lubię.

    OdpowiedzUsuń
  3. Mniam, uwielbiam ciasta z aromatem kawy:)

    OdpowiedzUsuń
  4. Mmm, jak cudownie musi chrupać ta czekolada na górze :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Świetne ciacho, połączenie cappuccino, czekolady i orzechów na pewno by mi smakowało :)

    OdpowiedzUsuń
  6. co z tym rumem i kawa?? nasączyć ciasto??????

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. przepraszam, faktycznie nie dopisałam , że jest to poncz i należy nasączyć nim spód ciasta ( zaraz to naprawię - dziękuję za zwrócenie na to uwagi )

      Usuń

Bardzo dziękuję za komentarz