28 września 2013

Szybkie półkruche ciasto ze śliwką

Szybkie i proste w wykonaniu ciasto ze śliwką. Śliwki są tak pyszne w wypiekach , że nie mogę się im oprzec ;) Dzisiaj szybko ze względu na moje samopoczucie , taka pogoda jaką mamy obecnie za oknem źle wpływa na moje zdrowie.

Tortownica wymiary: średnica 26 cm
Czas pieczenia: ok. 1 godz.




Składniki:
  • 20 dag masła
  • 2 jajka, sól
  • 2 szkl. mąki 
  • 3/4 szkl. cukru
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 2 łyżki śmietany 18 %
  • kg śliwek
  • 1 op. cukru waniliowego
  • cukier puder do dekoracji

Sposób przygotowania:
  1. Z masła, jajek , szczypty soli , mąki, cukru, proszku do pieczenia i smietany zagnieśc półkruche ciasto. Odłożyc na 30 minut do lodówki.
  2. Śliwki umyc , przekroic na pół, wyjąc pestki.
  3. Ciastem wylep dno tortownicy. Na cieście  rozłóż śliwki ( mozna podsypac bułką tarta , żeby nie zwilgotniało)
  4. Tortownicę wstaw do piekarnika . Piecz ciasto ok. 1 godz. w temp. 180 C.
  5. Posyp cukrem pudrem.


Smacznego

6 komentarzy:

  1. takie ciasto plus herbatka to coś dla mnie, zdjęcia b. ładne!

    OdpowiedzUsuń
  2. pyszne! ze śliwkami bardzo lubię:)

    OdpowiedzUsuń
  3. Pomysł i 1 godz pieczenia i jest smakowite ciasto, najbardziej jesienne z jesiennych .....

    OdpowiedzUsuń
  4. Ale pysznie wygląda to ciacho:)

    OdpowiedzUsuń
  5. Uwielbiam wszelkie ciasta ze śliwkami.Apetycznie wyglada

    OdpowiedzUsuń

Bardzo dziękuję za komentarz