1 września 2013

Pieczeń z mięsa mielonego na ostro

Miałam wielką ochotę zjeśc kawałek dobrego pasztetu z ogóreczkiem kiszonym. Wyjęłam rano z lodówki mięso mielone i mąż postanowił zrobic z niego coś pysznego. Dodał cebulkę , ketchup, musztardę i wyszło z pieca coś naprawdę dobrego .



Składniki:
  • 1/2 kg mięsa mielonego wieprzowego
  • mała cebula czerwona
  • 2 łyżeczki musztardy Dijon
  • 2 łyżki ketchupu pikatnego
  • 1 jajko
  • 1 bułka kajzerka (bułka wrocławska też może byc)
  • sól, pieprz

Sposób przygotowania:
  1. Mięso wkładamy do miski. Dokładamy pokrojoną drobno cebulę. Dokładamy namoczoną i odciśniętą z wody kajzerkę.
  2. Wbijamy jajko, dokładamy ketchup i musztardę i całośc wyrabiamy dłonią na jednolitą masę.
  3. Na koniec solimy i pieprzymy według uznania.
  4. Całośc przekładamy do foremki keksówki o wymiarach 24x11 cm , wyłożonej papierem do pieczenia i rozsmarowujemy na wierzchu warstewke ketchupu. 
  5. Wstawiamy do nagrzanego piekarnika o temp. 180 C na ok. 1 godz.
Smacznego :)


5 komentarzy:

  1. Takie spontaniczne potrawy wychodzą najlepsze:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Własnie zrobiłam, pycha! A robi się bardzo szybko i łatwo!;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. tak to wielka zaleta tej pieczeni a smakuje pysznie . Cieszę się , że smakuje :) pozdrawiam

      Usuń

Bardzo dziękuję za komentarz