7 września 2013

Odwrócony włoski deser


Z wielką przyjemnością przedstawię Wam ten deser. Pochodzi on z Sycylii i jest tam uważany za jeden z najlepszych ( teraz juz wiem dlaczego ). Jest puszysty , rozpływający się w ustach. Nazwałam go odwrócony bo na koniec odwraca sie go do góry nogami i tak się go spożywa.Nie liczmy kalorii tylko dajmy sobie chwilkę przyjemności :)



Tortownica : średnica 26 cm

Składniki:
  • 500 g mascarpone
  • 400 g śmietanki kremówki 30 %
  • 100 g gorzkiej czekolady
  • 2 szkl. mąki
  • 1 i 1/3 szkl. cukru
  • 1/2 szkl. oleju
  • 1/2 szkl. posiekanych bakalii lub kandyzowanych owoców ( ja użyłam owoce kandyzowane)
  • 1/3 szkl. obranych orzechów pistacjowych
  • 4 jajka
  • sok z połowy cytryny
  • 4 łyżki cukru pudru
  • 3 łyżki kakao
  • 3 łyżki cukru brązowego
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • ulubiony aromat ( użyłam pomarańczowy)

  1. Jajka zmiksuj z cukrem. Dodaj mąkę z proszkiem do pieczenia i kakao. Wlej olej i wymieszaj. Tortownicę o średnicy 26 cm wyłóż papierem do pieczenia. Natłusc i przełóż masę. Piecz do 30 minut w 180 C.
  2. Mascarpone wymieszaj z owocami kandyzowanymi ( bądż bakaliami) i posiekanymi orzechami. Dodaj kremówkę ubitą z pudrem i aromat.
  3. Na końcu wrzuc posiekaną gorzką czekoladę i znów wymieszaj. Brązowy cukier rozpuśc w pół szkl. wody i dodaj sok z cytryny.
  4. Miskę wyłóż folią spożywczą. Ciasto przekrój na dwa placki o grubości ok. 1 cm. Podziel na mniejsze części i nasącz syropem z cukru i cytryny. Dzięki temu nie połamią się przy wykładaniu. Dno miski wyłóż ciastem i dociśnij.
  5. Na ciasto przełóż masę. Wyrównaj ją i przykryj pozostałymi kawałkami ciasta. Nasącz syropem, okryj folią spożywczą i chłódż najlepiej przez całą noc.Przełóż deser na talerz odwracając miskę do góry dnem i zdejmij folię.( mozna posypac cukrem pudrem)
Smacznego :)


2 komentarze:

Bardzo dziękuję za komentarz