18 września 2013

Domowe bajaderki

 W sobotę mięliśmy dzień z kulkami ;) Już tłumaczę o co chodzi. Na obiad knedle ze śliwkami a na deser czekoladowe kulki czyli bajaderki domowe.  W smaku nie odbiegają od tych z cukierni. Poza tym sama wiem co w nich jest, a było sie czym zachwycac :) uwierzcie mi i poczujcie ten smak. Mniam.






Składniki ok. 20 sztuk



  • 3 szkl. mąki pszennej
  • 1 szkl. cukru
  • 1 op. cukru waniliowego
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 jajka
  • 1 kostka masła 25 dag
  • 7 łyżek marmolady ( użyłam marmolady wieloowocowej)
  • 1 szkl. mleka
  • 2 łyżki kakao
  • 4 łyżki rumu
  • zapach migdałowy
  • 3 łyżki rodzynek i posiekanych orzechów włoskich
  • 5 herbatników pełnoziarnistych
  • wiórki kokosowe

Sposób przygotowania:
  1. Mąkę przesiej z proszkiem do pieczenia. Dodaj cukier, cukier waniliowy oraz jajka. Dołóż posiekane masło. Szybko zagniec ciasto. Rozwałkuj na gruby placek. Przenieś na blachę wyłozoną papierem do pieczenia. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do temp. 180 C . Piecz ok. 40 minut.
  2. Ciepłe ciasto drobno pokrój lub pokrusz. Mleko wymieszaj z marmoladą, kakao, rumem i dodaj kilka kropel zapachu migdałowego . Zalej kawałeczki ciasta. Dodaj rodzynki , orzechy i pokruszone herbatniki. Wyrób na jednolitą masę. Uformuj z niej równe kuleczki. Ułóż je na deseczce i odstaw na noc do lodówki. Nastepnego dnia kulki oblej polewa czekoladową (klik) i posyp wiórkami kokosowymi.
SMACZNEGO :)


8 komentarzy:

  1. Ale bym zjadła. Jadłam kiedyś pyszne bajaderki w cukierni na Powiślu. ;) Lekko rumowe, wilgotne, czekoladowe, w pysznej polewie. Domowe bajaderki wiadomo, że są lepsze, w cukierniach bajaderki kojarzone są zazwyczaj z "odpadkami". ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. tak i pomimo tej wiedzy , zajadałam się zawsze tymi czekoladowymi kulkami :) Jedyną wadą tych domowych jest to , że trzeba całą noc czekac ,aby czuc ten czekoladowy smak kuleczek ;)

      Usuń
  2. mmmmm. Tyle w tym temacie. Aż ślinka cieknie :)

    OdpowiedzUsuń
  3. ale pysznie wyglądają muszę zrobić:) Zapraszam na szczypta-soli.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
  4. Mnie zawsze bajaderki kojarzyły się z ciasteczkami w których były wszystkie pozostałości z cukierni do czasu kiedy na własne oczy zobaczyłem jak naprawdę wygląda ich przygotowanie. Nie jest tak łatwo zrobić dobrą bajaderkę dlatego należą się brawa :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Witaj
    też takie robię
    pozdrawiam, pa

    OdpowiedzUsuń

Bardzo dziękuję za komentarz