21 września 2013

Ciasto "Popapraniec"

Jestem wielką zwolenniczką i miłośniczką łączenia róznego rodzaju smaków w ciastach. Dzisiaj też mi wyszło super pyszne ciasto składające się z wiórków kokosowych , maku , murzynka i masy budyniowej.

Do przygotowania ciasta należy przygotowac:


  • 5 jajek
  • 1 szkl. mąki 
  • 1 szkl. cukru
  • 1/4 szkl. oleju
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżka kakao
  • 1/2 szkl. maku
  • 1/2 szkl. wiórków kokosowych

Masa budyniowa:
  • 1/2 l mleka
  • 2 budynie smietankowe lub waniliowe
  • 1 masło
  • 1/2 szkl. cukru pudru
Ciasto:
  1. Białka ubij na sztywno z cukrem. Mieszając , dodawaj po jednym żółtku, łyżce mąki z proszkiem do pieczenia i oleju. Wymieszaj.
  2. Ciasto podziel na 3 części. Do pierwszej dodaj kakao, do drugiej mak, a do trzeciej wiórki kokosowe. Każdą z nich oddzielnie wymieszaj. Wylewaj ciasto na blachę w kolejności: masa z kakao. masa z makiem, masa z wiórkami. Upiecz w temp. 180 C ok. 45 min. i ostudż.

Masa:
  1. Przygotuj budyń z mlekiem wg przepisu na opakowaniu. Gdy wystygnie , zmiksuj go z masłem i cukrem pudrem.
  2. Przetnij ciasto wzdłuż na pół , nasącz dowolnym alkoholem ( np. rumem), posmaruj połową masy , przykryj drugim krążkiem i znów nasącz.
  3. Wierzch posmruj resztą masy . Udekoruj polewą czekoladową i pokruszonymi orzechami.



Smacznego :)

24 komentarze:

  1. Już sama nazwa jest genialna :D Więc i smak na pewno też!

    OdpowiedzUsuń
  2. Fajny przepis ;) Nazwa wymiata :D

    OdpowiedzUsuń
  3. fajnie wyszło, lubię budyń i wiórki, na pewno by mi smakowało:)

    OdpowiedzUsuń
  4. Uwielbiam takie ciasta.Wypróbuje niebawem :)

    OdpowiedzUsuń
  5. budyń i wiórki mmmm... pycha :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Wygląda przepysznie! Uwielbiam takie połączenia! :D

    OdpowiedzUsuń
  7. Super ciacho :) Zapisuję do wypróbowania :))

    OdpowiedzUsuń
  8. Nazwa - bomba :) ciasto wygląda wspaniale, na pewno wypróbuje przepis :) Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  9. och... zjadłabym kawałeczek albo dwa :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. ja zjadłam dwa odrazu jest tak pyszne że na jednym się nie kończy a smak długo sie pamięta

      Usuń
  10. Ale fajna nazwa :) Ciasto też wygląda zachęcająco.

    OdpowiedzUsuń
  11. jadłam jest delikatne w smaku ,rozpływa się w ustach jest bardzo bardzo pyszne ,kupiłam składniki będę piec ;)

    OdpowiedzUsuń
  12. Wygląda smacznie ,napewno je upiekę.

    OdpowiedzUsuń
  13. chyba się skuszę i zrobię, a mak, to taki niezmielony ma byc?

    OdpowiedzUsuń
  14. na jaką wielkość blachy jest przepis?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. na blaszkę o wymiarach 28 x 24 cm. Pozdrawiam :) Zaraz dopiszę tą dość ważną informację do postu. Dziękuję za zwrócenie na to uwagę :)

      Usuń
  15. ciasto wyszło bardzo pyszne, będę wracać do niego nie raz :)

    OdpowiedzUsuń
  16. Popapraniec!Super!

    OdpowiedzUsuń
  17. Podane jest 0.5 l mleka to jest na 1 budyń a w przepisie sa podane. 2 budynie to czy ja mam te dwa budynie z tylko 0.5 l mleka zrobić?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. dokładnie tak , w 1/2 l mleka ( ma to być gęsty budyń )

      Usuń
  18. Zrobiłabym gdyby nie ten mak :( ale ciasto wygląda pysznie :)

    OdpowiedzUsuń

Bardzo dziękuję za komentarz