8 września 2013

Ciasto orzechowo - serowe

Dla wielbicieli serników i ciast orzechowych. Ciasto prezentuje się i smakuje wyśmienicie.Zarówno biszkopt orzechowy jak i  sernik puszysty i wilgotny. Idealnie pasuje na wszelkie uroczystości rodzinne. Polecam wypróbować.




Składniki:
Ciasto orzechowe:
  • 1/2 szkl. mąki pszennej
  • 3/4 szkl. cukru
  • 1/2 szkl. oleju
  • 6 jajek
  • 1/2 szkl. mąki ziemniaczanej
  • 100g pokrojonych orzechów włoskich
  • 1 op. cukru waniliowego 16 g
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia

Ciasto serowe:
  • 1 szkl. cukru pudru
  • 600 g białego sera ( użyłam z pudełka - Pilos)
  • 125 g margaryny
  • 6 jajek
  • 1/2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 1/2 łyżki maki pszennej
  • 1/2 łyzki soku z cytryny
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
Masa śmietankowa:
  • 1 szkl. kwaśnej śmietany
  • 200 g masła
  • 5 łyżek cukru
Ponadto:
tłuszcz do blaszki
papier do pieczenia
bułka tarta




Sposób przygotowania:

Ciasto orzechowe:
  1. Jajka ubic z cukrem na biały , puszysty krem.
  2. Dodac obie mąki wymieszane z proszkiem , olej i orzechy.
  3. Blaszkę o wymiarach 36 x 25 cm wyłożyc i posmarowac tłuszczem i posypac bułka tartą.
  4. Piec w temp. 170 C przez ok. 40 - 45 minut.
Ciasto serowe:
  1. Margarynę utrzec z cukrem. Cały czas ucierając dodawac kolejno po jednym żółtku, ser, mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, sok i ubitą pianę z białek.
  2. Ciasto wlac do foremki 36 x 25 cm i piec w temp. 170 C  do ok. 45 minut.

Masa smietankowa:
  1. Masło utrzec z cukrem. ( należy pamiętac o tym, aby składniki były o temp. pokojowej)
  2. Dodac śmietanę, dokładnie połączyc.
Ciasto orzechowo- serowe:
  1. Ostudzone ciasto orzechowe przekroic wzdłuż.
  2. Na jednym płacie ciasta rozsmarowac połowę masy. Przykryc ciastem serowym.
  3. Posmarowac pozostałą masą. Przykryc drugim płatem ciastem.
  4. Udekorowac polewą czekoladową ( klik) i zmiksowanymi orzechami.



5 komentarzy:

Bardzo dziękuję za komentarz