23 sierpnia 2013

Zupa warzywna na indyku

Wspaniała propozycja dla wielbicieli zup i indyka :) Szybko i smacznie .Zupa ma delikatny smak indyka i masełka :) Dodatkiem jest ryż i mleko. Nie ma w tej zupie nic ,co zaliczamy do rzeczy" nie zdrowych". A więc sięgnij po łyżkę, albo dwie łyżki dla zdrowia :)




Składniki : 6 porcji
  • 40 dag filetu z piersi indyka
  • 2 duże marchewki
  • 1/2 pora
  • 2 łyzki masła
  • 2 ziarna ziela angielskiego
  • 1 liśc laurowy
  • 1/2 szkl. ryżu
  • 1 szkl. mleka
  • 1 puszka groszku (opcjonalnie) , zioła
  • sól , pieprz

  1. Mięso opłucz , pokrój, zalej 1,5 l wody.Wsyp szczypte soli, doprowadż do wrzenia. Oczyśc marchewki , pokrój w plasterki. Wrzuc do garnka z mięsem. Por starannie oczyśc, pokrój w krążki.
  2. Na patelni rozgrzej masło. Wsyp krążki pora i szczyptę soli.Przesmaż , przełóż do garnka z wywarem. Dodaj ziele i liś laurowy. Gotuj na małym ogniu pod przykryciem ok. 30 minut.
  3. Ryż opłucz na sicie , wsyp do osobnego garnka i zalej szklanką mleka. Gotuj z dodatkiem soli, dopóki płyn nie zostanie całkowicie wchłonięty ( 10 - 12 min ) Przełóż do garnka z zupą.
  4. Na koniec dodaj groszek konserwowy, jeśli go używasz , wraz z zalewą. Gotuj 5 minut. Zupę dopraw do smaku solą i pieprzem. Posyp świeżym lub suszonym koperkiem , natką .
Smacznego .


1 komentarz:

Bardzo dziękuję za komentarz