23 sierpnia 2013

Torcik borówkowy bez pieczenia




Wreszcie nadszedł upragniony piątek i przed nami dwa dni wolnego. A więc pora na deser :) Moją propozycją tym razem będzie torcik borówkowy z serków homogenizowanych . Ciasto jest przepyszne , rozpływające się w ustach. Dodałam borówki bo je bardzo lubię , ale mogą byc inne owoce tj. maliny, brzoskwinie , jagody.



Składniki :
  • 250 g herbatników pełnoziarnistych
  • 4 łyżki śmietany
  • 2 szkl. borówek ok. 300 g
  • 650 g serka homogenizowanego o smaku waniliowym
  • 4 łyżeczki żelatyny
  • galaretka ( brzoskwiniowa , cytrynowa , pomarańczowa)

  1. Żelatynę rozpuśc w łyżkach gorącej wody. Dobrze wymieszaj , aby żelatyna się rozpuściła.
  2. Przygotuj galaretkę ( użyj trochę mniej wody niz na opakowaniu , to wtedy galaretka szybciej stężeje)
  3. Zmiksuj borówki, dodaj do nich serki waniliowe ( pamiętaj o dekoracji tortu , w takim razie zostaw kilka na wierzch)

     , śmietanę i rozpuszczoną żelatynę. Do masy wrzuc też kilka całych owoców. Spróbuj , ewentualnie , gdy masa będzie za mało słodka dosłódż cukrem pudrem. Wstaw na 20 - 23 min. do lodówki.
  4. Dno formy wyłóż herbatnikami , przełóż na nie masę serowo-borówkową. Wstaw do lodówki do stężenia.
  5. Na końcu wysyp pozostawione wcześniej borówki do dekoracji i zalej tężejącą galaretką.
  6. Na drugi dzień ciasto gotowe do jedzenia.

Rada
Spód ciasta możesz przygotowac w inny sposób.

Herbatniki pokrusz i wymieszaj z rozpuszczonym masłem (ok. 50 g ) na zwarta masę . Wyłóż nią spód tortownicy.

Smacznego :)


5 komentarzy:

  1. Pyszny torcik, na lato idealny ;) Pozdrawiam, gingerbreath.blox.pl

    OdpowiedzUsuń
  2. można się wprosić na kawałek?;))

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Bardzo proszę się częstowac i to nie jednym kawałeczkiem ;)

      Usuń
  3. Ooo czuję, że przepis zostanie wypróbowany :D

    OdpowiedzUsuń
  4. Musze zrobić.Borówki mam resztę dokupię..:)

    OdpowiedzUsuń

Bardzo dziękuję za komentarz