31 sierpnia 2013

Pyszne muffinki jagodowe

Jeśli macie ochotę na coś szybkiego i pysznego to zróbcie te muffinki, naprawdę są dobre. Jeśli nie macie jagód to możecie użyc borówki albo aronię.


Składniki na ok. 12 muffinek
  • 30 dag jagód
  • 1 i 1/2 szkl. mąki pszennej
  • 10 dag masła
  • 2/3 szkl. cukru
  • 3/4 szkl. mleka
  • 2 jajka
  • 1 op. cukru waniliowego
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • serek waniliowy 
  1. Masło utrzec z cukrem i cukrem waniliowym. Kolejno wbijac jajka. Mąkę przesiac z proszkiem do pieczenia. Porcjami wsypac do masy maślanej.
  2. Dodac mleko , wymieszac ciasto mikserem. Dodac jagody( jeśli chcecie mozna kilka zostawic do dekoracji:. Delikatnie wymieszac łyżką. 
  3. Formę na muffinki wyłożyc papierowymi foremkami. Napełnic ciastem do 2/3 wysokości foremki.
  4. Wstawic do piekarnika rozgrzanego do temp. 190 C. Piec ok. 25 minut.
  5. Serka waniliowego użyłam do wyłożenia na wierzch babeczki.

Rada:
Można  takie muffinki przygotowac z kremem z serka waniliowego.
  • 10 dag masła
  • 1/2 szkl. cukru pudru2-3 łyżki serka waniliowego
Masło ucieramy z cukrem pudrem.Garstkę jagód odkładamy do dekoracji a resztę wsypujemy do masy i miksuejmy.Powstałym kremem dekorujemy muffinki.
Pamiętac należy o tym , aby wszystkie składniki potrzebne do kremu miały temp. pokojową, żeby krem sie nie zważył.


1 komentarz:

Bardzo dziękuję za komentarz