5 sierpnia 2013

Pyszne ciasto jagodowe z kruszonką




No i stało się ......urlop się skończył i trzeba wrócic do obowiązków ;) na poprawienie humoru upiekłam ciasto drożdżowe z jagodami i pyszną chrupiącą kruszonką. Ciasto jest puszyste , idealne do kawy. Nie ma potrzeba długiego wyrabiania. Bardzo polecam do wypróbowania.



Blaszka wymiary : 37 x 25 cm
Czas pieczenia: ok. 55 minut
Temp. pieczenia : 185 C

Składniki:
  • pół kg jagód
  • 1 szkl. mleka
  • 1 kostka masła ( 20 g )
  • 80 dag mąki pszennej
  • 2 op. suszonych drożdży
  • 1 szkl. cukru
  • 3 jajka
  • 4 czubate łyżki drobno posiekanych migdałów
  • szczypta proszku do pieczenia
  • 1 torebka cukru waniliowego
  • tłuszcz i bułka tarta

Sposób przygotowania:
  1. Mleko i 1/2 kostki masła podgrzewaj , aż masło sie rozpuści, przestudż. Do miseczki wsyp 3 szkl. mąki, drożdże oraz 1/2 szkl. cukru. Wbij 2 jajka. Powoli dolewaj mleko z masłem, zagniec ciasto.
  2. Kiedy zacznie odstawac od ścianek miseczki, przykryj je ściereczką i odstaw na 40 minut.
  3. Pozostałą mąkę wymieszaj z migdałami , proszkiem do pieczenia, resztą cukru i cukrem waniliowym. Dodaj pozostałe masło oraz ostatnie jajko. Zagniec kruszonkę . Włóż ją do lodówki. Jagody umyj. Blachę posmaruj tłuszczem i oprusz bułką.
  4. Wyrośnięte ciasto ponownie zagniec. Przełóż na przygotowana blaszkę, dokładnie wylep ciastem jej spód. Na placek wysyp jagody. Przykryj ściereczką i odstaw na ok. 20 minut , aby ciasto znowu podrosło.
  5. Placek równomiernie posyp migdałową kruszonką. Blachę wstaw do piekarnika rozgrzanego do temp. 185 C i piecz ok. 55 minut. Na mniej więcej 15 minut przed końcem pieczenia przykryj ciasto pergaminem , aby wierzch ciasta zbyt się nie przyrumienił.

3 komentarze:

Bardzo dziękuję za komentarz