9 sierpnia 2013

Krem z cukinii z szynką

Idealna zupka na tak gorące dni jakie mamy obecnie. Można ją jeśc zarówno na ciepło jak i na zimno. Czas przygotowania niezwykle szybki, także bardzo polecam wszystkim głodnym i spragnionym ,chwilki wytchnienia przy talerzyku pysznej zupki :)


Składniki dla 4 osób:
  • 3 skrzydełka ( można również użyc korpusu i 2 skrzydełek )
  • 2 duże marchewki
  • pół średniego pora
  • 1 cukinia
  • 10 dag szynki
  • 2 łyzki masła
  • pół pęczka koperku
  • 1 szkl. śmietany 22 %
  • 2 jajka
  • sól i pieprz

  1. Skrzydełka umyj , włóż do garnka , zalej 1,5 l wody. Doprowadż do wrzenia, odszumuj.
  2. Marchewki oczyśc , pokrój w plasterki. Umyj połókę pora, pokrój go w cienkie krążki. Cukinię umyj, obierz i pokrój w plasterki.
  3. Do wywaru wrzuc marchewki i krążki pora. Gotuj na małym ogniu ok. 20 minut.Wrzuc plasterki cukinii. Gotuj jeszcze 10 minut , zmiksuj całośc na krem.
  4. Szynkę pokrój w kostkę , zrumień na rozgrzanym maśle.Dodaj do zupy. Koperek umyj, posiekaj. Zupę połącz ze smietaną, dopraw do smaku solą i pieprzem. Posyp koperkiem. Podawaj z jajkami na twardo.
Życzę smacznego :)

1 komentarz:

Bardzo dziękuję za komentarz