10 sierpnia 2013

Ciasto z budyniem i jagodami

Póki można kupic jeszcze jagody , chociaz musze przyznac , że coraz mniej ich na targu :( to proponuję upiec pyszna tartę , gdzie krem jest na bazie budyniu i cała tarta zalana jest galaretką brzoskwiniową. Spód ciasta jest bardzo maślany w smaku i kruchy.W połączeniu z masa budyniową , jagodami i galaretką tworzą niesamowity duet.





Foremka o średnicy : 28 cm
Czas pieczenia w sumie : ok. 40 minut



 

Składniki:
  • 200 g mąki
  • 60 g cukru
  • 250 g masła
  • 1 jajko + ( opcjonalnie 2 żółtka )
  • 300 ml mleka
  • 100 g miałkiego cukru
  • 1 op. budyniu waniliowego
  • 30 g wiórków kokosowych
  • 20 dag jagód ( mogą też byc maliny , borówki )
  • 1 op. galaretki jasnej np. brzoskwiniowej

Sposób przygotowania:
  1. Mąkę z cukrem pudrem przesiac na stolnicę. Wbic 1 jajko i dodac 150 g pokrojonego na kawałki masła.Wyrobic gładkie ciasto i wstawic je na 30 minut do lodówki. Następnie rozwałkowac na okrągły płat o średnicy ok. 31 cm. Ciasto przełożyc do formy o średnicy 28 cm , docisnąc do brzegu a dno ponakłuwac widelcem.
  2. Na cieście w foremce wyścielic folię aluminiową i wysypac na nią fasolę. Wstawic do piekarnika nagrzanego do temp. 180 C i piec ok. 20 minut. Następnie usunąc folię oraz fasolę i piec jeszcze ok. 10 - 15 minut . Ciasto ostudzic w formie.
  3. Z 300 ml mleka , cukru oraz 1 opakowania budyniu ugotowac gęsta masę. (W przepisie należy połączyc masę z 2 żółtkami , ale ja ten składnik ominęłam.)
  4. Krem należy zmiksowac ze 100 g pokrojonego na kawałki masła.Składniki utrzec na gładką masę . Tak przygoptowany krem rozsmarowac na upieczonym i ostudzonym spodzie.5.
    Wierzch ciasta opruszyc wiórkami kokosowymi. Jagody umyc i wyłożyc na krem. Galaretkę przygotowac według opisu na opakowaniu i tężejącą wylac na wierzch tarty.
  5. Ciasto wstawic na ok. 4 godz. do lodówki do całkowitego stężenia.

2 komentarze:

  1. Wspaniale skusiłabym się na kawałek :)
    Zapraszam do mnie na muffinki z borówkami ...

    OdpowiedzUsuń

Bardzo dziękuję za komentarz