16 lipca 2013

Murzynek z masą jogurtową

Muszę przyznac , że miałam wielki dylemat , czy wybrac wersję murzynka bardziej lub mniej kaloryczną . Wypadło na wersję ciut zdrowszą. Zamiast bitej śmietany, użyłam jogurtu greckiego , który jest lekko kwaskowaty , ale w połączeniu ze słodkim murzynkiem , brak cukru jest prawie nie zauważalny :).

Blaszka wymiary : 26 x 36

Temp. pieczenia 180 C

Czas pieczenia ok. 40 minut




Składniki:
  • 2 szkl. mąki pszennej
  • 1 szkl. cukru
  • 1/3 szkl. wody
  • 200 g margaryny
  • 5 jajek
  • 1 op. cukru waniliowego ( 16 g )
  • 3 łyżki oleju
  • 5 łyżeczek kakao
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia

Masa jogurtowa:
  • 200 g margaryny
  • 2 jogurty greckie ( po 400 g )
  • 2 łyżki żelatyny
  • 1 łyżka cukru pudru ( dałam 2 łyżki )

Polewa czekoladowa:
  • 3 łyżki mleka
  • 2 łyżki margaryny
  • 2 łyżki kako
  • 2 łyżki cukru
Ponadto:

  • tłuszcz do blaszki
  • papier do pieczenia
  • wiórki kokosowe do posypania na wierzch ciasta



Sposób przygotowania:

Ciasto:
  1. Margarynę , olej, wodę , cukier i kakao podgrzewac na małym ogniu , cały czas mieszając , do chwili gdy powstanie gęsta jednolita masa.
  2. Do ostudzonej masy dodac żółtka, miksując.
  3. Wsypac mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i cukrem waniliowym.
  4. Białka ubic , dodawac do ciasta, delikatnie mieszając łyżką.
  5. Blaszkę o wymiarach 26 x 36 cm, wyłożyc papierem do pieczenia i wysmarowac tłuszczem .
  6. Ciasto wyłożyc do foremki.
  7. Piec ok. 40 minut w temp. 180 C.

Masa jogurtowa:
  1. Żelatynę rozpuścic w 3 łyżkach wody.
  2. Margarynę utrzec z cukrem.
  3. Dodawac  małymi porcjami jogurt a następnie żelatynę.
Polewa:

Do rondelka wsypujemy cukier , kakao i wlewamy mleko. Gdy wszystkie składniki sie rozpuszczą dodajemy margarynę i mieszamy do momentu powstania jednolitej masy.

Murzynek z masa jogurtową.
  1. Ostudzone ciasto przekroic wzdłuż.
  2. Płaty ciasta przełożyc masą.
  3. Polewamy polewą czekoladową i posypujemy wiórkami kokosowymi.

Smacznego życzę :)

14 komentarzy:

  1. Podoba mi się ! :) Zajrzyj do mnie, może znajdziesz jakieś inspiracje ;)

    OdpowiedzUsuń
  2. swietnie wygląda ;) ciekawa jestem smaku tego kremu z jogurtu naturalnego

    OdpowiedzUsuń
  3. Zaciekawiłaś mnie tym kremem z jogurtem greckim, chętnie bym spróbowała tej zdrowszej wersji ciasta :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Uwielbiam murzynka, a masa jogurtowa wygląda bardzo smakowicie:-)

    OdpowiedzUsuń
  5. Masa jogurtowa :) Brzmi zachecajaco :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Maria Molicka17 lipca 2013 17:53

    upiekłam to ciasto, zachwyciła mnie lekka masa jogurtowa, ale się trochę zważyła! może zbyt szybko miksowałam? nie mam pojęcia! czy można ją uratować na przyszłość?jest gorąco!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. a mam w związku z tym pytanie do Pani: czy składniki były w temp. pokojowej i czy jogurt z żelatyną (nie za gorącą) miksowała Pani małymi kroczkami? niestety taka sytuacja się zdarza i akurat na krem jogurtowy nie ma patentu a najlepiej przestrzegac zasady : wszystkie składniki używane do kremu muszą miec taką samą temperaturę :)

      Usuń
  7. Maria Molicka20 lipca 2013 14:44

    o jednakowej temperaturze składników to wiem, bo moja mamusia od lat mnie na to uczulała :)może to nie były zbyt małe kroczki, ponieważ mąż miksował.jedno jest pewne, nie mam wprawy w dodawaniu do masy żelatyny.proszę mi powiedzieć, jak to zrobić, żeby nie było wpadek :)ostatecznie żelatyna sprawiła,że ciasto uratowałam, bo nie rozwarstwiła się masa tak na maksa.Przełożyłam placek, polałam polewą i do lodówki a rano po spacerze z psem zajrzałam, coby ukroić do kawusi i ...niebo w gębie :)rewella! niesłodkie a miłe dla podniebienia.Delektowaliśmy się nim aż przez 3dni! a to niebywałe!szukałam takiej masy, żeby nie mieć wyrzutów sumienia.na pewno te z serkiem mascarpone, bita śmietaną 36% i żelatyną są pyszne, ale to bomba cholesterolowa!także teraz będę przestrzegać zasady małych kroków, ćwicząc cnotę cierpliwości ;) dziękuję za ten przepis i pozdrawiam serdecznie :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Murzynek to jedno z ulubionych ciast mojej córki, ale kremem jeszcze nie przekładałam. Czas na zmiany ;)
    Niebawem skorzystam z przepisu :)

    OdpowiedzUsuń
  9. dziś upiekłam i już nie ma :-) pycha dziękuję za przepis,pyszne ciacho

    OdpowiedzUsuń
  10. a można poprosić wersje kremu ze śmietaną kremówką?:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. 250 ml kremowki z opakowaniem serka mascarpone 250 g .Ucierac kremowke , dodac lyzke cukru pudru i gdy masa zgestnieje dodawac po lyzce serka :)

      Usuń
  11. Krem można zastąpić dzemem pychotka :-)

    OdpowiedzUsuń
  12. Ciacho bardzo smaczne a krem pycha.

    OdpowiedzUsuń

Bardzo dziękuję za komentarz