3 lipca 2013

Kopczyki ryżowe z dodatkiem papryki i brokułów

Kolejną pyszną i szybką propozycją na obiad mogą byc kopczyki , gdzie główną bazą jest ryż z dodatkiem warzyw.

żródło: "Tina"



Składniki na 4 porcje:
  • 2 szkl. ryżu
  • 30 dag brokułów
  • 1 papryka żółta i czerwona
  • 4 szkl. bulionu warzywnego
  • 2 niewielkie dymki
  • 1 mała puszka kukurydzy
  • 4 małe pomidorki
  • 4 łyżki gęstej śmietany 18%
  • 1 ząbek czosnku
  • 3 łyżki oliwy
  • pół łyżeczki przyprawy curry
  • sół, pieprz

Sposób przygotowania:
  1. Ryż opłucz, osącz. Brokuły oczyśc, podziel na małe różyczki. Papryki też oczyśc , potnij w kosteczkę.Czosnek obierz, wrzuc na rozgrzaną oliwę. Gdy tylko zacznie się robic brązowy , wyjmij go i wyrzuc.
  2. Na gorący tłuszcz wsyp ryż.Smaż, aż stanie się szklisty. Zalej go połową bulionu.Duś , a gdy ziarenka wchłoną płyn , dodaj pokrojone warzywa i wlej reszte bulionu. Duś ok. 20 minut.
  3. Dymki opłucz, pokrój na kawałki. Kukurydzę osącz. Pomidorki potnij na cząstki. Risotto wymieszaj ze śmietaną i kukurydzą. Przypraw solą , pieprzem oraz curry.Nałóż do miseczek. Lekko ugniec i wybij na talerze. 
Smacznego życzę :)

3 komentarze:

  1. świetny pomysł:) pysznie i kolorowo wygląda:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Bardzo smacznie to danie wygląda,chyba to zrobię.Lubię takie połączenia.
    Pozdrawiam ciepło:)

    OdpowiedzUsuń
  3. to już wiem co dziś na obiad :-D

    OdpowiedzUsuń

Bardzo dziękuję za komentarz