19 lipca 2013

Faszerowana cukinia w sosie beszamelowym


Pyszna propozycja na syty obiad. Pierwszy raz jadłam w takim wydaniu i nie ostatni. Polecam wypróbowac przepis bo naprawdę warto.


Składniki: dla 4 osób
  • 4 cukinie
  • cebula
  • 60 dag mielonego mięsa
  • 30 dag ryżu
  • 300 ml bulionu
  • 2 pomidory
  • 2  łyżki masła i 2 łyżki mąki
  •  ok 2 szkl. mleka
  • gałka muszkatałowa
  • sól i pieprz
  • olej

Sposób wykonania:
  1. Cukinię umyj, przekrój wzdłuz na połowę. Łyżeczką wydrąż z jej środka miąższ z nasionkami.
  2. Cebulę pokrój w kostkę , zrumień na 2 łyżkach oleju. Dodaj mięso , przesmaż mieszając. Dodaj ryż, podlej bulionem i duż ok. 15 minut. , dopraw.
  3. Przygotowanym farszem napełnij połówki cukini. Ułóż je w żaroodpornym naczyniu.
  4. Na patelni rozgrzej masło, wsyp makę , chwilkę przesmaż mieszając. Rozprowadż mlekiem, gotuj aż zgęstnieje. Dopraw gałką muszkatałową , sola i pieprzem.
  5. Sosem polej cukinię , połóż na nich kawałki pomidora. Przykryj i piecz ok. 30 minut w temp. 200 C.
Pychota. Smacznego :)


4 komentarze:

  1. pycha:) bardzo lubię takie dania:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Pysznosc...pieke, jeszcze tylko sos mi został, swietny pomysl :). Pzdr.

    OdpowiedzUsuń
  3. Cieszę się, że trafiłam na ten przepis. Zawsze robiłam z sosem pomidorowym :)
    Zapraszam w nasze skromne progi
    onajednaaichdwoch.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń

Bardzo dziękuję za komentarz