29 czerwca 2013

Schab z czosnkiem i ziołami na pomidorach

Schab jadłam pod wieloma postaciami , ale muszę przyznac , że taki jadłam po raz pierwszy. Bardzo dobrze smakuje na ciepło jak i na zimno. Wiem już to , że od dzisiaj będzie dość często gościł u nas i zastąpi nie mile widziane w naszym domu wędliny :)
/źródło : "Przyjaciółka"/


Składniki:
  • ok. 1,2 kg schabu bez kości
  • 4 ząbki czosnku
  • duży pęczek świeżej bazylii
  • cebula
  • łyżka masła
  • czerstwa kajzerka
  • suszone pomidory w zalewie
  • 2 łyżki oleju
  • 4 pomidory
  • sól i pieprz
 
Sposób wykonania:
  1. Schab należy natrzec 2 posiekanymi ząbkami czosnku, solą i pieprzem. Tak przygotowany wkładamy do lodówki na 4 - 8 godz. do lodówki.
  2. Bazylię płuczemy , dokładnie osuszamy i obrywamy listki.
  3. Cebulę obieramy, kroimy w kostkę , szklimy na maśle. Pozostałe ząbki czosnku obieramy , siekamy. Miksujemy z bazylią , suszonymi pomidorami i pokruszonym miękiszem bułki. Mieszamy z cebulą , doprawiamy do smaku.
  4. Schab nacinamy wzdłuż na górze w 3 miejscach. Nacięcia wypełniamy farszem. Mięso obwiązujemy bawełniamym sznurkiem , by zachowało kształt.
  5. Pomidory obieramy , kroimy w kostkę . Żaroodporne naczynie natłuszczamy lekko olejem, na dno wsypujemy pomidory , układamy na nim schab. Kroimy olejem , przykrywamy i pieczemy w temp. 200 C.
  6. Po ok. 80 minutach pieczenia możemy raczyc swoje podniebienie pięknym smakiem soczystego i aromatycznego od bazylii schabu. :)


12 komentarzy:

  1. nie jem od dawna wieprzowiny, nie zewgledu na religie tylko przestała smakowac.

    OdpowiedzUsuń
  2. To jest schab? Wow, wygląda delikatnie jak filet z kurczaka :) Naprawdę, kusi nawet takiego nie-mięsożercę jak ja! :)
    dariawkuchni.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. tak to jest schab :) ja też nie należę do mięsożernych a ten kawałeczek schabu jadłam z wielką przyjemnością :)

      Usuń
  3. Przepysznie wygląda, koniecznie muszę wypróbować przepis:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. dziękuję i polecam, bo warto :) pozdrawiam

      Usuń
  4. aż mi zaburczało w brzuchu, wszystkie składniki które uwielbiam

    OdpowiedzUsuń
  5. Wygląda niezwykle smakowicie:)

    OdpowiedzUsuń
  6. wyglada tak apetycznie,żę muszę zrobić :)

    OdpowiedzUsuń

Bardzo dziękuję za komentarz