22 czerwca 2013

Pyszne ciasto jogurtowe z truskawkami i kruszonką

Chyba najlepsze ciasto jogurtowe jakie jadłam do tej pory. Wilgotne , puszyste i ta maślana kruszonka....ach tylko sie zachwycac ;) Naprawdę polecam w takie gorące dni do mrozonek kawki albo herbatki :)

Blacha : 29 x 24 cm





Składniki:
  • 3 szkl. mąki
  • kostka masła
  • 3/4 szkl. cukru pudru
  • 2 jajka i 1 żółtko
  • łyżeczka proszku do pieczenia
  • 150 g jogurtu naturalnego
  • truskawki
  • 1/2 szkl. cukru

Sposób przygotowania:
  1. 1/2 kostki masła ucieramy z cukrem pudrem, jajkami i żółtkiem.
  2. Dosypujemy 2 szkl. mąki z proszkiem do pieczenia i dodajemy jogurt. Miksujemy i wykładamy ciasto na natłuszczoną blachę. Umyte truskawki , przekrojone na pół układamy na cieście.  Pieczemy w temp. 180 C ok. 20 minut.
  3. Szklankę mąki mieszamy z 1/2 kostki masła i 1/2 szkl. cukru.
  4. Wyjmujemy ciasto z piekarnika i posypujemy je kruszonką.
  5. Pieczemy dalej ok. 50 minut.
Smacznego :)

7 komentarzy:

  1. przypomina drożdżowe ciasto z kruszonką i owocami :) zjadłabym kawałek.

    OdpowiedzUsuń
  2. Na upalne dni nie ma nic lepszego niż owocowy placek :)

    OdpowiedzUsuń
  3. albo te truskawki są takie duże, albo są małe kawałki ciasta ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. truskawki są duże , ale kawałki ciasta też nie za duże ;)

      Usuń

Bardzo dziękuję za komentarz