15 czerwca 2013

Knedle z truskawkami

Dzisiaj wspomnień czar ;) ulubione knedle z dzieciństwa . Pamiętam jak dziś , jak z siostrą czekałyśmy z wywieszonym językiem ;) , kiedy ugotują sie te pyszne kulki z truskawką w środku :).Do tej pory , sezon truskawkowy nie może się obyc bez knedli :)





Składniki:
  • kg ziemniaków
  • kg truskawek
  • 7 łyżek mąki pszennej
  • 3 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 1 jajko
  • margaryna i bułka tarta do polania

Sposób przygotowania:
  1. Ziemniaki ugotowac dzień wcześniej ( najlepsze są takie , nie ma trudności w sklejeniu knedla i ładnie się łączą wszystkie składniki.

  2.  
    Do ziemniaków dodawac kolejno wszystkie składniki zaczynając od jajek, mąki i ugnieśc ciasto , aby było jednolicie połączone.( mąki podałam tyle , ale wszystko zależy od ziemniaków , dodawac tyle, żeby ciasto nie przywierało do rąk , makę podsypujemy pod każdą knedle , żeby nie było trudności jej odkleic )
  3. Truskawki umyc , pozbyc się szypułek.
  4. Z ciasta urywac kawałki, formowac w małe kuleczki , po czym rozpłaszczac w ręku i wkładac po jednej truskawce, łyżeczkę cukru i sklejac tak , aby powstała kulka.
  5. Gotowe knedle wrzucac do gotującej się osolonej wody i kiedy wypłyną na wierzch , gotowac jeszcze ok. 3 minut na małym ogniu (  żeby knedle sie nie rozpadły)
  6. Na patelni rumienimy bułke tartą , dodajemy margarynę , mieszamy i kiedy bułka i się zarumieni na złoty kolor polewamy nasze knedelki i posypujemy cukrem.
Smaznego.

3 komentarze:

  1. Ojj tak, knedle to zdecydowanie smak z dzieciństwa, choć u mnie w domu częściej pojawiały się te z dodatkiem śliwek :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Uwielbiam! porywam wszystkie ! :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Cóż takich wspomnień nie mam. U nas w domu były tylko pierogi - więc teraz mam okazję poprawić swoje umiejętności kulinarne. Fajna rzecz ugotować ziemniaki dzień wcześniej. Teraz to już do knedli od soboty będę się przygotowywał:-)))

    OdpowiedzUsuń

Bardzo dziękuję za komentarz