8 czerwca 2013

Ciasto marchewkowo- truskawkowe z masą budyniową

Zaczął się sezon truskawkowy to u mnie marchewkowe ciasto z truskawkami i z masą budyniową. Ciasto jest wilgotne z dodatkiem migdałów. Robi bardzo dobre wrażenie wzrokowe jak i co najważniejsze smakowe :)


Składniki:

Ciasto marchewkowe:
  • 2/3 szkl. cukru
  • 300 g marchwi
  • 200 g zmielonych migdałów
  • 4 jajka
  • 10 łyżek mąki pszennej
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • szczypta soli

Masa budyniowa:
  • 1 i 1/2 szkl. mleka
  • 1 op. budyniu waniliowego
  • 5 łyżek cukru
  • 2 łyżki masła
Ponadto:
  • 500 g truskawek
Sposób przygotowania:
  1. Marchew obrac , zetrzec na tarce o drobnych oczkach.
  2. Białka ubic z solą , wsypując 6 łyżek cukru.
  3. Żółtka utrzec z resztą cukru. Dodac marchew i pianę.
  4. Migdały wymieszac z mąką , proszkiem do pieczenia. Dodac do ciasta.
  5. Tortownicę o średnicy 26 cm wyłożyc papierem do pieczenia i wysmarowac tłuszczem.
  6. Ciasto wlac do foremki.
  7. Piec ok. 40 minut w temp. 180 C.


Masa budyniowa:
  1. Budyń ugotowac na mleku , po ugotowaniu dodac cukier i masło. Utrzec.

Ciasto marchewkowo - truskawkowe:

Ciasto posmarowac masa budyniową i porozkładac przekrojone na pół umyte truskawki. Wstawic do lodówki. Dodatkową zaletą ciasta jest to , że można go jeśc właściwie po przygotowaniu ;)

Smacznego :) 

1 komentarz:

Bardzo dziękuję za komentarz