5 czerwca 2013

Ciasto kajmakowe

Ciasto miodowe ciemne i białe przełożone masą kajmakowo-orzechową a na wierzchu bita śmietana :) ciasto bardzo dobre a czym ciasta mniej tym lepsze ;) tak jest z ciastami na bazie miodu. Musi swoje odstac , dzięki czemu lekko mięknie . Nie dotarliśmy do efektu " zmiękczenia"- było za dobre ;)



Foremka : 28 x 24 cm

Ciasto:
3 i 1/3 szkl. mąki pszennej
2 szkl. cukru pudru
150 g płynnego miodu
1/2 kostki masła
2 jajka
3 łyżki kakao
1 łyżeczka esencji waniliowej
1 łyżeczka sody oczyszczonej
szczypta soli

2 szkl. schłodzonej śmietanki 30 %
1 puszka kajmaku
200 g uprażonych orzechów
2 łyżki cukru pudru



Sposób przygotowania ciasta :

Wymieszac makę z sodą i solą. Masło utrzec z cukrem pudrem na puszysty krem. Następnie nie przerywając ubijania , stopniowo dodając po 1 jajku oraz miód. Do masy partiami dodawac mąkę i dokładnie wyrobic ciasto.
Dzielimy ciasto na dwie równe porcje, do jednej z nich dodajemy kakao. Mieszamy i zawijamy w folie spożywczą.
Prostokątną foremkę wykładamy papierem do pieczenia, natłuszczamy i jasne ciasto rozkładamy w foremce.
Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 C i pieczemy ok. 20 minut , aż ciasto będzie złociste.
Wyjmujemy z piekarnika , odstawiamy na 3 minuty i ostrożnie wyjmujemy z formy. W taki sam spoósb przygotowujemy ciasto ciemne.



Puszkę kajmaku rozgrzewamy w garnuszku i dodajemy  polowę uprażonych , posiekanych orzechów ( 100 g). Tak przygotowaną masę wykładamy na ciasto ciemne, na masę kładziemy ciasto jasne i na wierzch bita śmietana  ubita z 2 łyżkami cukru pudru i posypujemy orzeszkami , które nam zostały.
Ciasto wstawiamy do lodówki i najlepiej jak zrobimy go z 2 dni wcześniej.

Smacznego :)







18 komentarzy:

  1. Ale pychotka! Uwielbiam ciasta z masą kajmakową. Ciasto pięknie się prezentuje.

    OdpowiedzUsuń
  2. Ja tez uwielbiammm takie ciacha,ale już za dużo słodkości w siebie wciskam,pozdrawiam.

    OdpowiedzUsuń
  3. Ładne ciacho,z kajmakiem to ja bardzo lubię ciasto,to nic że kaloryczne.

    OdpowiedzUsuń
  4. bardzo dziękuję za miłe komentarze :) ciasto jest przepyszne i zachęcam do wypróbowania przepisu :)

    OdpowiedzUsuń
  5. I jak tu się nie skusić na takie pyszne ciasto:)

    OdpowiedzUsuń
  6. Lubię kajmak, i takie ciasta, słodkie, kaloryczne :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Przepis zapisałam, niebawem zrobię. Wygląda obłędnie:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. bardzo się cieszę i czekam na recenzje jak smakowało :)

      Usuń
  8. Kajmak uwielbiam zawsze i wszędzie! :) Pozdrawiam, gingerbreath.blox.pl

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. to tak jak ja ;) dziękuję i również pozdrawiam i z zaproszenia skorzystam :)

      Usuń
  9. Oj kusisz, a mam puszkę kajmaku zalegającą...

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. to nie ma na co czekac tylko brac się do pracy ;) smacznego :)

      Usuń
  10. Mmm, wygląda cudnie! Uwielbiam takie połączenie smaków :)

    OdpowiedzUsuń
  11. Jejku, mam ochotę wbić zęby w to ciasto! Cudo :)

    OdpowiedzUsuń
  12. Wygląda obłędnie, muszę dzisiaj zrobić :-) Tylko mam pytanie - pół kostki masła 200g czy 250g.?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Chodzi o pol kostki 200 g czyli 100 g masla potrzeba :)

      Usuń

Bardzo dziękuję za komentarz