16 czerwca 2013

Ciasto " Czerwone oczka "

Pulchne , rozpływające się w ustach i lekko owocowe tak w skrócie można opisac ciasto nazwane przeze mnie "Czerwone oczka". Zrobiłam to ciasto na spotkanie rodzinne i wszystkim bardzo smakowało.


Forma na ciasto: 36 x 25 cm

Temp. pieczenia : 180 C
Czas pieczenia : ok. 35 minut



Składniki:

Biszkopt ( składniki na dwa biszkopty jasny i ciemny i dzielimy je na pół )

  • 1 2/3 szkl. cukru
  • 1 1/2 szkl. mąki pszennej
  • 8 jajek
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
Dodatkowo do biszkoptu ciemnego:
  • 2 czubate łyżki kakao
Masa budyniowa:
  • 2 szkl. mleka
  • 250 g masła
  • 1 op. cukru waniliowego
  • 8 łyżek cukru
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 1 łyżka budyniu waniliowego
  • 1 łyżka mąki pszennej 
Dodałam dośc czubate łyżki.



Polewa czekoladowa:
  • 3 łyżki wody
  • 2 łyżki margaryny
  • 2 łyżki kakao
  • 2 łyżki cukru
Ponadto:
- 2 op. galaretki truskawkowej ( galaretki mi zostało ale 1 może nie starczyc )
- tłuszcz do blaszki
- wiórki kokosowe do posypania wierzchu

Sposób przygotowania:


Biszkopt:
  1. Składniki podzielic na pół i upiec dwa biszkopty, jeden jasny , drugi ciemny.
  2. Białka ubijac , stopniowo dodając cukier i żółtka.
  3. Wsypac mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia oraz kako. Delikatnie wymieszac.
  4. Ciasto wyłożyc na natłuszczoną blachę.
  5. Piec ok. 35 minut w temp. 180 C
Masa budyniowa:
  1. Częśc mleka odlac, rozmieszac w nim mąki i budyń.
  2. Resztę mleka zagotowac z cukrem.
  3. Na gotujące się mleko wlac mleko rozmieszane z budyniem, zagotowac.
  4. Margarynę utrzec , dodając stopniowo przestudzony budyń.
Polewa:
  1. Wlac wodę , wsypac cukier i kakao, zamieszac , poczekac aż do momentu rozpuszczenia się składników i na sam koniec dodac margarynę. Mieszac do momentu rozpuszczenia margaryny.
Ciasto "Czerwone oczka "
  1. Galaretkę przygotowac wcześniej według przepisu na opakowaniu ( ja zrobiłam z 3,5 szkl. )
  2. Jasny biszkopt posmarowac masą budyniową.
  3. W ciemnym biszkopcie wykroic kieliszkiem otworki i przykryc masę.
  4. W otworki wlac tężejącą galaretkę.
  5. Wierzch ciasta między otworkami polac polewą czekoladową i posypac wiórkami kokosowymi.

6 komentarzy:

  1. świetny przepis :) cisto wygląda bardzo apetycznie :) ciekawie wyglądają te otworki :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Rewelacyjny pomysł z tymi kółeczkami z galaretki. Przypomina to delicje. :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. faktycznie wygląd przypomina delicje i nawet smak mają podobny :)

      Usuń
  3. Prezentuje się naprawdę uroczo, musiało zrobić wrażenie na gościach :)

    OdpowiedzUsuń
  4. niesamowicie przypomina przepis z MojeWypieki ... calkiem niedawno dodany na bloga

    OdpowiedzUsuń

Bardzo dziękuję za komentarz