12 czerwca 2013

Ciasto banoffee

Nazwa ciasta pochodzi od połączenia smaków banana z masą toffi i bitą śmietaną. Jest to ciasto na kruchym spodzie. Żeby móc się nim dektowac , wystarczą zaledwie herbatniki, banany , bita śmietana i toffi :) Robi sie je bardzo szybko , jest przepyszne i znika momentalnie .



Składniki:
  • 400 g pełnoziarnistych ciasteczek
  • 200 g masła
  • 1 puszka kajmaku
  • 2 banany
  • 500 g śmietany 30 %
  • 2 łyżki cukru pudru
  • 2 łyżki miodu
  • czekolada deserowa do dekoracji ( 3 kostki )

Sposób przygotowania:
  1. Masło rozpuszczamy.
  2. Ciastka blenderujemy , albo drobno kruszymy.
  3. Rozdrobnione łączymy z roztopionym masłem i miodem.
  4. Masą przygotowaną wyklejamy dno foremki i wstawiamy na godzinkę do lodówki.
  5. Puszkę z masa kajmakową wkładamy na kilka minut do rondelka z ciepłą wodą , po czym wylewamy na schłodzone spód.
  6. Banany kroimy w platerki i rozkładamy na kajmaku ( można skropic odrobiną soku z cytryny , aby nie ściemniały)
  7. Śmietanę ubijamy na sztywno z dodatkiem cukru pudru i rozsmarowujemy na bananach.
  8. Czekoladę deserową ścieramy na tarce i posypujemy wierzch ciasta.
  9. Ciasto gotowe do jedzenia po ok. 2 godz.
Smacznego

7 komentarzy:

  1. Bardzo apetycznie wygląda, zwłaszcza spód, który przypomina mi shortbread , na pewno jest cudowne! :)

    OdpowiedzUsuń
  2. To ciasto wygląda baaaardzo smakowicie:))) Muszę koniecznie wypróbować!

    OdpowiedzUsuń
  3. Ja radze do bitej śmietany dać żelatynę bo sie rozjedzie.

    OdpowiedzUsuń
  4. Proszę podać wielkość formy.Czekam na odpowiedż.

    OdpowiedzUsuń

Bardzo dziękuję za komentarz