1 maja 2013

Zapiekanka czosnkowa z brukselką

Jeśli masz ochotę na szybkie danie to spróbuj zapiekanki czosnkowej z brukselką. Brukselka to cenne żródło witaminy C, to jeśli już mamy delektowac sie jedzeniem to jak najbardziej , ale też z ociupinką zdrowia :) Nasza rodzinka uwielbia zapiekanki , czas przygotowywania jest niedługi a efekt wspaniały :)



Do wykonania zapiekanki potrzebne są : 4-6 porcji
  • 1 kg ziemniaków
  • 250 g brukselki ( użyłam mrożonej )
  • sól
  • 250 g marchewki
  • 2 jajka
  • 150 ml mleka
  • 200 g kwaśnej smietany
  • 3 ząbki czosnku
  • pieprz i szczypta mieloneg gałki muszkatałowej
  • 100 g tartego sera
  • natka pietruszki do dekoracji

  1. Ziemniaki gotujemy w mundurkach na pół miękko . Obieramy i kroimy w plasterki
  2. Brukselkę gotujemy na pół miękko w osolonej wodzie, Tuż przed końcem gotowania dodajemy do niej pokrojoną marchewkę. Odcedzamy.
  3. Jajka miksuejmy z mlekiem i śmietaną. Doprawiamy przepuszczonym przez praskę czosnkiem , solą , pieprzem i gałką muszkatałową.
  4. W natłuszczonym żaroodpronym naczyniu układamy wszystkie przygotowane wcześniej warzywa w kolejności ( ziemniaki, brukselka z marchewką - ja pomieszałam je wszystkie ). Zalewamy sosem , posypujemy serem.
  5. Pieczemy 25 minut w piekarniku o temp. 180 C .Przed podaniem dekorujemy szczypiorem albo natka pietruszki .
Smacznego .

1 komentarz:

  1. Czasami trzeba coś na szybko zrobić,świetna zapiekanka.

    OdpowiedzUsuń

Bardzo dziękuję za komentarz