2 maja 2013

Shoarma afrykańska

Shoarma afrykańska czyli pierś z kurczaka na ostro.Oryginalnie jest to potrawa turecka , ale polubioną ją w Egipcie jak i w Polsce. Polecam to danie szczególnie miłośnikom wrażenia "palenia w gardle " ;) ale oczywiście , przy zmniejszeniu ilości przypraw i wykluczeniu np. pieprzu kajeńskiego można swobodnie zjeśc bez łzawienia oczu i szczypania w gardle ;)

Z podanych składników wychodzą 4-5 porcji





  • 1 kg filetów z piersi z kurczaka
  • 2 średnie cebule
  • 5 łyżeczek oliwy z oliwek
  • łyżeczka pieprzu kajeńskiego
  • łyżeczka cynamonu
  • 2 łyżeczki sproszkowanego imbiru ( można użyc świeżego startego )
  • 2 łyżeczki czarnego pieprzu
  • 2 łyżki kolendry
  • łyżka sproszkowanej papryki
  • 2 utarte ząbki czosnku

Wszystkie przyprawy umieszczamy w miseczce , dodajemy oliwęz oliwek , całośc mieszamy.
Mięso kroimy w paski , nacieramy marynatą , przykrywamy i odstawiamy na minimum  2 godz. do lodówki.
Cebulę obieramy i kroimy w kostkę.
Mięso wyjmujemy z lodówki , obsmażamy na 1-2 łyżkach oliwy ze wszystkich stron. Pod koniec smażenia dodajemy do mięsa cebulę i smażymy do jej zarumienienia.
Tak przygotowany kurczaczek można podac z ryżem albo z ziemniakami. Dla zneutralizowania smaku sałatka po grecku :)

Smacznego 

5 komentarzy:

  1. Ja lubie pikantne potrawy, to nie zalowalabym pieprzu cayenne. ;)

    OdpowiedzUsuń
  2. ewidentnie coś dla Mojego;D

    OdpowiedzUsuń
  3. Bardzo fajny przepis :))

    OdpowiedzUsuń
  4. Uwielbiam takie dania z pazurem!

    OdpowiedzUsuń

Bardzo dziękuję za komentarz