18 maja 2013

Ptasie mleczko śmietankowo- czekoladowe

W taki upał najlepiej poczęstowac się smakołykiem z lodówki. Po mniej więcej 3 godzinach ciasto jest gotowe do spożycia. Bardzo dobre , przypominające w smaku ptasie mleczko i stąd jego nazwa :) Deser nie należy do tych bardzo słodkich o czym może świadczyc fakt , że moje dzieci narzekają na zdecydowanie za małą ilośc cukru ;)  Co z kolei dla innych może byc zaletą :)





Foremka na keks : 22 cm

Składniki:
  • 600 ml śmietanki kremówki 30 %
  • 1/2 szkl. cukru
  • 100 g czekolady gorzkiej
  • 50 g czekolady mlecznej
  • 3 łyżki żelatyny
  • op. podłużnych biszkoptów

Foremkę keksową wyłożyc papierem do pieczenia. Żelatynę moczymy w 1/3 szkl. zimnej wody, a gdy napęcznieje , podgrzewamy aby sie rozpuściła. Czekoldaę rozpuszczamy w kąpieli wodnej.

Śmietanke ubijamy z cukrem pudrem a pod koniec ubijania dodajemy rozpuszczoną żelatynę. Powstały krem dzielimy na 3 części:
  1. mieszamy z rozpuszczona czekoladą
  2. mieszamy z czekoladą mleczną startą 
  3. pozostaje biała
Na dno foremki wykładamy białą masę , następnie czekoladową i straciatellę a na samej gorze dociskamy biszkopty. Ptasie mleczko odstawiamy do lodówki , aby deser dobrze się stężał. Przed podaniem wyjmujemy z foremki i usuwamy papier.

Smacznego 




/żródło - Przyjaciółka/

14 komentarzy:

  1. CHętnie bym zjadła taki chłodny deserek.

    OdpowiedzUsuń
  2. Odpowiedzi
    1. dziękuję i zachęcam do wypróbowania przepisu :)

      Usuń
  3. Witam! Przyjmij nominacje do nagrody Liebster Awards :)

    http://kuchniapomyslow.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. witam i dziękuję za nominację ..na pytania odpowiem w wolnej chwili :)

      Usuń
  4. ALE PYSZNOŚCI.WITAM,PODZIWIAM,POZDRAWIAM I ZAPRASZAM DO DOBRYCH CZASÓW.Jola

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. ja również witam i dziękuję za odwiedziny i napewno odwiedze Dobre Czasy :)

      Usuń
  5. Witam! Przyjmij nominacje do nagrody Liebster Awards :)
    Z tego co widzę, to już kolejna:)
    pozdrawiam i smacznego !

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Witam i dziękuję za nominację :) w wolnej chwili odpowiem na zadane pytania :)

      Usuń
  6. Witaj,
    Chciałem Cię ( jako twórcę tego bloga ) oraz Twoich gości zaprosić na portal blogbook.pl, który jest pierwszym w sieci serwisem zbierającym w jednym miejscu blogi i posty.

    Mam nadzieję, że i Twój blog dołączy do tego grona, a Tobie pozwoli zwiększyć rozpoznawalność oraz oglądalność Twoich wpisów.

    Serdecznie zapraszam i wierzę, że już niedługo przeczytam Twoje posty na blogbook.pl.

    Co zyskujesz na dodaniu swojego bloga ?
    1) Twój blog i posty mają więcej linków bezpośrednich, a więc pozycjonowanie google,
    2) wszystkie posty i blogi są otwierane bezpośrednio na stronie domowej, a więc statystyki,
    3) dostęp do szerszego grona czytelników zainteresowanych Twoją kategorią bloga, a czytających akurat inny blog


    Pozdrawiam i pozostaję do dyspozycji w przypadku pytań lub wątpliwości

    Michał Ludczyński ( twórca portalu )

    www.blogbook.pl


    PS.
    Nie musisz dodawać postów na blogbook.pl.
    Dzieje się to automatycznie po dodaniu Twojego bloga na stronę.



    OdpowiedzUsuń
  7. ekstra ciasto,to ja się częstuję

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. ależ proszę bardzo się częstowac :)

      Usuń
  8. ale wspaniałe ciacho! i jakie śliczne zdjęcia :)), dziękuję za wyróżnienie Liebster Award :))

    OdpowiedzUsuń
  9. wszystkie ciasta sa wspaniale:) tylko jesc:)

    OdpowiedzUsuń

Bardzo dziękuję za komentarz