29 maja 2013

Orzechowiec z brzoskwiniami bardziej znany jako " Kora drzewa "



Ach, cóż za smak i piękny zapach orzechowo-brzoskwiniowy. Ciasto to jest również znane pod nazwą "kora drzewa" Efekt końcowy zaskoczył mnie samą ;) nie spodziewałam się , że będę nim tak zachwycona :) Nie znacie ? to koniecznie wypróbujcie . Naprawdę warto :)



Foremka : 25 x 40

Składniki:
Ciasto:
  • 1/2 szkl. cukru
  • 100 g zmielonych orzechów włoskich
  • 100 g zmielonych dowolnych orzechów
  • 100 g wiórków kokosowych
  • 50 g rodzynków
  • 8 białek
  • 3 żółtka
  • 1 łyzka mąki pszennej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia

Krem:
  • 1 puszka brzoskwiń
  • 1/2 szkl. cukru pudru
  • 300 g masła
  • 5 żółtek
  • 2 op. budyniu śmietanowego z cukrem ( użyłam bez cukru )
  • 2 łyżki cukru


Ponadto:
  • 2 małe paczki delicji pomarańczowych
  • 2 op. galaretki brzoskwiniowe
  • spirytus do nasączenia ( dodałam rumu )
  • tłuszcz do blaszki
  • papier pergaminowy

Sposób przygotowania:

Ciasto :
  1. Białka ubijamy na sztywna masę. Ciągle ubijając dodajemy cukier i żółtka 
  2. Mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia , rodzynkami, orzechami i wiórkami. Wsypujemy do białek i mieszamy.
  3. Ciasto wylewamy do wyłozonej pergaminem i natłuszczonej blaszki 25 x 40 cm.( użyłam 29 x 24- radze w większej to wtedy ciasto nie będzie tak wysokie )
  4. Pieczemy w temp. 170 C ok. 40 minut.

Krem:
  1. W szkl. wody roztrzepujemy żółtka i budynie.
  2. Syrop z brzoskwiń gotujemy z 2 łyzkami cukru. W momencie zagotowania sie syropu dolewamy roztrzepana masę.
  3. Masło ucieramy z cukrem pudrem i dodajemy po 1 łyżce przestudzonego budyniu.
Placek orzechowy z brzoskwiniami :


  1. Galaretki rozpuszczamy według przepisu podanego na opakowaniu.
  2. Na placek orzechowy wykładamy połowę masy , nastepnie delicje nasączone w rumie , pozostała masę i pokrojone brzoskwinie.
  3. Na wierzch wylewamy tężejącą galaretkę.
Smacznego 

9 komentarzy:

  1. Wygląda wybornie i pewnie tak smakuje

    OdpowiedzUsuń
  2. Tu jest tak smacznie,żę pozwoliłam sobie dodać Twój blog do ulubionych

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. bardzo dziękuję za miłe słowa i bardzo się cieszę :)

      Usuń
    2. bardzo dobre,i smaczne ,jusz pieklam

      Usuń
  3. OMG, ale pięknie wygląda! Wspaniale sie prezentuje.

    OdpowiedzUsuń
  4. też mam przepis na to ciasto. Jest bardzo smaczna, polecam również:) bardzo ładne zdjęcia:)

    OdpowiedzUsuń
  5. Kusi ten przekładaniec:)

    OdpowiedzUsuń
  6. A słowo stało sie ciałem, ciasto w piekarniku:) Biore sie za mase:)

    OdpowiedzUsuń

Bardzo dziękuję za komentarz