5 maja 2013

Kremówki na cieście francuskim z kremem budyniowym

Moje ciasto imieninowe to kremówka . Bardzo pyszny budyniowy krem, myślałam o dodaniu warstwy z bitej śmietany , ale odpuściłam sobie ;) kremu jest dośc dużo , aby zaspokoic ochotę na coś słodkiego:)

Trzeba też uważac przy pieczeniu ciasta fransuskiego. Podczas pieczenia się kurczy , dlatego przed włożeniem do pieca , placek trzeba rozwałkowac na blaszce tak aby był większy niż blaszka i ponakuwac widelcem , żeby za bardzo nie urosło.



Blacha : 36 x 25 cm


Składniki:
  • 2 op. ciasta francuskiego ( po 400 g )
Krem:
  • 1 l mleka
  • 4 budynie waniliowe
  • 200 g cukru
  • 500 g masła ( dałam 400 g)
  • 50 ml rumu


Przygotowanie:
  1. W 1/3 mleka mieszamy proszek budyniowy z cukrem. Resztę mleka gotujemy. Rozmieszany budyń wlewamy do gotującego sie mleka i chwilkę gotujemy na małym ogniu. Zdejmujemy krem z ognia i czekamy do wystygnięcia.
  2. Obie porcje ciasta francuksiego rozwałkujemy na placki. Przenosimy je na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i nakłuwamy widelcem. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200 C i pieczemy do przyrumienienia.
  3. Wystudzony krem miksujemy i dodajemy stopniowo masło. Doprawic można rumem. Krem rozsmarujemy na jednym z upieczonych placków. Przykrywamy drugim plackiem. 
  4. Wierzch ciasta zasypuejmy cukrem pudrem.
  5. Najlepiej ciasto wstawic na całą noc do lodówki.
  6. Na drugi dzień możemy delektowac się tym pysznym , kremowym ciastem.
Smacznego


Czas na ciasto francuskie

13 komentarzy:

  1. pyszności, idealne do kawy:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Nominacja dla Ciebie w Liebster Blog Award. Zapraszam do zabawy: http://www.moje-kulinarne-rozterki.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń
  3. Wygląda przepięknie ta kremówka. Dawno nie jadłam.... :(

    OdpowiedzUsuń
  4. dziękuję za miłe komentarze :) gdybym tylko miała jak to bym się z Wami nią podzieliła :)pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  5. Cudowne. Wierze, że to był smak raju :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Uwielbiam kremówki,a ta wygląda pysznie-pozdrawiam:)

    OdpowiedzUsuń
  7. bardzo dziękuję :) również bardzo serdecznie pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Dziś będę robić, napiszę jak wyszło :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Bardzo się ciesze i gratuluję dobrego wyboru :) czekam na dobre wiadomości ;)

      Usuń
  9. Zrobiłam wczoraj to ciacho, właśnie przed chwilą zjadłam do kawki i jest przepyszne :) Smakuje jak kremówka z najlepszej cukierni, super :)

    OdpowiedzUsuń
  10. Ja wczoraj robiłam super mój maź sie zakochał ��

    OdpowiedzUsuń

Bardzo dziękuję za komentarz