11 maja 2013

Kopytka a/la gnocchi z pulpecikami w sosie porowo-paprykowym

Smakowita propozycja na sobotni obiad :) . Gnocchi to dla ułatwienia 'nasze kopytka" smakują bardzo podobnie. Samo wykończenie ich wygląda trochę inaczej. Ja ułatwiłam sobie ich przygotowanie. Tradycyjne ślady widelca zaznaczone ;)



Składniki:
  • ok. 700 g ziemniaków mącznych
  • 2-3 łyzki mąki ziemniaczanej
  • 6-7 łyżek mąki pszennej
Ziemniaki ugotowac ( najlepiej ugotowane dzień wcześniej) , obrac i przepuścic przez praskę. Składniki połączyc i uformowac wałki o średnicy 2,5 cm. Ciąc na małe części 2,5 cm i widelcem od góry odgniatac jego pazurki :) Całosc gotowac w wodzie osolonej od wypłynięcia 2-3 minuty.



Pulpety:
  • ok. 40 dag mięsa mielonego wieprzowego
  • cebula
  • 2-3 łyżki bułki tartej
  • 1 jajko
Cebulkę drobno pokroic i wszystkie składniki ze soba połączyc , aby powstała jednolita masa. Doprawic do smaku pieprzem i solą. Formowac małe kuleczki , obtoczyc w bułce tartej i smażyc na rozgrzanym oleju

Sos porowo-paprykowy

  • 1 l wody
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 serki topione kremowe
  • łyżeczka ostrej papryki
  • 1 por - częśc biała
  • łyżka oleju
Pora pokroic w pół plastry. Czosnek drobno posiekac. Na patelni rozgrzac olej i wrzucic czosnek , lekko go zeszklic , po czym dodac pokrojony por i dusic ok. 3 minut na małym ogniu. Przełożyc do garnka z 1 l wody . W momencie gdy por z wodą sie zagotuje , wrzucic 2 kostki serka topionego. Gotujemy tyle , żeby ser sie roztopił. Na koniec blenderujemy wszystko na gładki krem. Do kremu dodac usmażone pulpety . Sosik z pulpetami wylewamy na 'gnocchi' i dekorujemy natka pietruszki.





8 komentarzy:

  1. Pięknie wyglądają! Bardzo apetycznie. Chętnie bym zjadła. :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Obiad dla mnie ! Uwielbiam pulpeciki z kluseczkami i sosem. To danie mojego dzieciństwa i też je modyfikuję na różne sposoby.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. ja też lubię wszystkie dania z makaronem a jeśli już ma byc mięsko to mielone w pulpecikach :)

      Usuń
  3. Kuchnia polsko-włoska. Musi wyjść boskie danie!
    Wieki nie jadłam pulpecików!

    OdpowiedzUsuń
  4. Uwielbiam kluchy, pewnie by mi smakowały:)Fajny kształt.

    OdpowiedzUsuń

Bardzo dziękuję za komentarz