24 maja 2013

Jabłecznik kokosowy z chałwową polewą

Z okazji Dnia Mamy pyszne ciasto o smaku jabłka i kokosu polane pyszną chałwową polewą. Ciasto nie tylko pięknie smakuje ale też pięknie sie prezentuje . W sam raz na różne okazje rodzinne.




żródło: "Serniki , szarlotki , makowce"

Tortownica : średnica 26 cm

Ciasto:
  • 7 jajek
  • 200 g masła
  • 300 g cukru
  • 2 łyżeczki cukru waniliowego
  • 2 szkl. mąki pszennej
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 łyżki ciemnego kakao
  • 5o g wiórków kokosowych i zmielonych migdałów
  • tłuszcz i bułka tarta do tortownicy
Wierzch:
  • słoik prażonych jabłek
Polewa:
  • 4 łyżki mleka
  • 100 g masła
  • 70 g cukru pudru
  • 2 batoniki chałwy ( użyłam dużych to do ciasta zużyłam 1,5 )
Przygotowanie ciasta :
  1. Jaja rozbic , oddzielic żółtka od białek.
  2. Ubic sztywną pianę z 2 białek. 
  3. Wszystkie żółtka utrzec z masłem , dodając stopniowo 150 g cukru i cukier waniliowy.
  4. Następnie dodac mąkę , proszek do pieczenia i pianę z białek.
  5. Oddzielic 3/4 ciasta i połączyc je z kakao , po czym schłodzic w lodówce.
  6. Resztę ciasta zawinąc w folię i włożyc do zamrażalnika na 1 godz.
  7. Oddzielnie ubic 5 białek z resztą cukru na sztywno i wymieszac z wiórkami kokosowymi i zmielonymi migdałami.
Tortownicę wykładamy papierem do pieczenia , natłuszczamy i sypiemy bułka tartą. Na dno i brzego tortownicy rozsmarujemy ciasto ciemne na to pianę z kokosem i migdałami, jabłka oraz ciasto jasne ( ciasto jest dośc rzadkie więc trzeba cierpliwie urywac kawałek po kawałku i poukładac na wierzchu ciasta)
Ciasto pieczemy w nagrzanym piekarniku do 180 C ok. 1 godz.



Polewa chałwowa

W rondelku zagotowac mleko , dodac masło , cukier puder , pokruszoną chałwę i wymieszac , aż sie rozpuści. Ciepła polewę posmarowac ciasto.

6 komentarzy:

  1. Musi byc pysze to ciacho:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Świetne ciacho i oryginalny pomysł. :)

    OdpowiedzUsuń
  3. musi być pyszny.. jeszcze ta polewa.. mm:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. rzeczywiście polewa jest przepyszna , jestem wielką fanką chałwy stąd ten mój zachwyt ;)

      Usuń
  4. Wygląda fantastycznie. Ciekawa kombinacja smakowa :)

    OdpowiedzUsuń

Bardzo dziękuję za komentarz