4 maja 2013

Ciasto piernikowe z jabłkami

Pyszne , wilgotne ciasto o smaku piernika z dodatkiem jabłuszek i bakalii . Nie można sie oprzec temu smakowi :) Ciasto należy do grupy ciast "ucieranych" i oprócz przygotowania jabłek, przygotowanie ciasta trwa dosłownie chwilkę.

żródło: książka "Serniki, szarlotki, makowce"




Składniki
  • 2 szkl. mąki pszennej
  • szklanka cukru ( dodałam cukru trzcinowego)
  • 4 jajka 
  • 1/2 szkl. oleju
  • łyżka miodu
  • 2 łyżki kakao
  • łyżeczka sody
  • łyżeczka proszku do pieczenia
  • łyżeczka przyprawy do piernika ( dodałam 2 łyżeczki - lubię smak piernika )
  • 3 średnie jabłka
  • 10 dag posiekanych orzechów włoskich ( nie miałam orzechów to dodałam 15 dag bakalii)
  • cukier puder do posypania na wierzchu


Jajka z cukrem ubijamy tak długo , aż zrobi sie piękny biały krem. Nadal miksując dodajemy miód , olej, kakao, sodę , proszek do pieczenia, przyprawe do piernika i mąkę.
Jabłka myjemy , wyjmujemy gniazda nasienne i kroimy w drobną kostkę.
Do ciasta dodajemy jabłka i bakalie, lekko całośc  mieszamy , wylewamy do dużej keksówki i pieczemy w temp. 180 C ok. 50 minut.
Na wierzch sypiemy cukier puder.


9 komentarzy:

  1. o, znam to ciasto i robię! i uwielbiam!

    OdpowiedzUsuń
  2. Lubię gdy w cieście jest dodatek oleju a nie masła. Czasem zwracam na to uwagę. ;)

    OdpowiedzUsuń
  3. cudowne! wygląda wspaniale, mm ochotę na takie

    OdpowiedzUsuń
  4. robiłam coś podobnego jakiś czas temu:) tylko z cynamonem i dowiedziałam się wtedy że nazywa się albo słoninka albo salceson:P

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. tak, rzeczywiście, ja też słyszałam :) nazywa się to ciasto inaczej "salceson" ale jednak bardziej odpowiada mi nazwa "piernik z jabłkami" :)

      Usuń
  5. Ubijamy białka czy całe jajka

    OdpowiedzUsuń

Bardzo dziękuję za komentarz