13 kwietnia 2013

Trufle z białą czekoladą w kokosie



Jak jak uwielbiam te kuleczki. Coś pysznego :) Zamykamy oczy i jesteśmy w Świecie Kokosu ;) Do przepisu dodałam jeszcze  pokruszone herbatniki i nie mogłoby  zabraknąc 1 migdała do środka. Efekt wspaniały !




Składniki na 16 szt.
  • 200 g białej czekolady ( czekolada musi byc dobrego gatunku)
  • 150 g śmietany 30 %
  • 130 g wiórków kokosowych ( w tym 30 g do obtoczenia kuleczek )
  • 50 g masła
  • 15 herbatników Petitki pełnoziarniste 
  • migdały 

Przygotowanie:
  1. Słodką śmietanę 30 % wlewamy do rondelka i zagotowujemy na małym ogniu.
  2. Cały czas mieszamy i wsypujemy 100 g  wiórków kokosowych.
  3. Powstałą gęstą masę zdejmujemy z ognia .
  4. Tabliczkę czekolady łamiemy na mniejsze kawałki i wrzucamy do rondelka i ponownie ustawiamy na małym ogniu i cały czas mieszamy.
  5. Następnie dodajemy 50 g miękkiego masła .
  6. Wszystkie składniki mieszamy do czasu rozpuszczenia sie czekolady.
  7. Gorącą masę odstawiamy w chłodne miejsce.
  8. Gdy masa ostygnie , wsypujemy pokruszone herbatniki i wkładamy do lodówki na 1,5 godz.
  9. Ze schłodzonej masy formujemy małe kuleczki , do środka dodajemy migdał  i obtaczamy we wiórkach kokosowych .
  10. Tak przygotowane kuleczki wkładamy ponownie do lodówki i czekamy aż masa całkowicie zastygnie

Smacznego

4 komentarze:

  1. Kusząco wyglądają. Jak rafaello. :) Kaloryczne są na pewno, ale przynajmniej bez konserwantów. ;)

    OdpowiedzUsuń
  2. Piękne,ja również uwielbiam wszystko co kokosowe.

    OdpowiedzUsuń
  3. Biała czekolada, kokos, musiały smakować pysznie! Bardzo ładnie wyglądają w tych kolorowych papilotkach ;-)

    OdpowiedzUsuń
  4. Wyglądają wyjątkowo apetycznie :)

    OdpowiedzUsuń

Bardzo dziękuję za komentarz