7 kwietnia 2013

Sernik marmurkowy z mlekiem skondensowanym

Szukałam , szukałam i znalazłam przepis na pyszny sernik z dodatkiem mleka skondensowanego. Smak jest zachwycający i nie za słodki gdyż dodatkiem jest gorzka czekolada .Wygląd ciasta też jest nie powtarzalny, obkrążony wafelkami .Spód ciasta jest niezwykle czekoladowy a nadzienie serowe mięciutkie , rozpływające się w ustach . Przepis znalazłam w gazecie dla pań :)






Foremka : średnica 21 cm
                 średnica 24 cm

Spód:
  • 100 g gorzkiej czekolady
  • 50 g masła
  • 50 g mąki
  • jajko
  • 100 g cukru

Nadzienie:
  • 600 g półtłustego dwukrotnie mielonego twarogu
  • 3 jajka
  • 300 g mascarpone
  • łyzka mąki ziemniaczanej
  • 400 ml słodzonego mleka skondensowanego
  • 200 g czekoladowych wafelków ( użyłam Pryncypałków)
  • 150 g czekolady deserowej

Przygotowanie
Czekoladę z masłem rozpuszczamy.Jajko ucieramy z cukrem.Łączymy z masą czekoladową. Mieszamy. Wlewamy do wyłożonej papierem do pieczenia formy ( 21 cm ). Pieczemy 15 minut w temp. 180 C
Upieczone ciasto przekrajamy w poprzek.
Twaróg miksujemy z jajkami , mascarpone , mąką i mlekiem. 1/4 szkl. masy odkładamy.
Połowę pozostałej masy wylewamy na jeden krążęk ciasta, przykrywamy drugim i polewamy reszta masy. Pieczemy godzinę 1 temp. 150 C
Ciasto studzimy i przekładamy do większej formy. Między sernikiem a ściankami formy umieszczamy wafelki. Czekoladę rozpuszczamy i polewamy wierzch sernika i pozostałą masą (1/4 szkl. )tworząc efekt marmurku. Po czym schładzamy.

7 komentarzy:

  1. Wow! Ale sernik! Wygląda wspaniale.
    Nazwa wafelków Pryncypałki mnie rozbawiła. :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Wspaniałe ciacho! W dodatku z moimi ulubionymi wafelkami :D

    OdpowiedzUsuń
  3. Sernik jak forteca, którą chciałoby się zdobywać co chwilę .....

    OdpowiedzUsuń
  4. bardzo smaczne zestawienie,sama uwielbiam takie wafelki:)szkoda ze warstwy się zlały:( ale i tak kusi:)Pozdrawiam Aska

    OdpowiedzUsuń
  5. Świetny pomysł, sernik wyglada przepysznie!

    OdpowiedzUsuń
  6. Mam pytanie odnośnie przepisu: kiedy dodać skrobie ziemniaczana wymienioną w składnikach. Posiadam to samo kobiece pismo i przymierzam sie do upieczenia tego serniczka.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Aniu, skrobie ziemniaczana dodajemy w momencie miksowania twarogu z mascarpone. Zycze smacznego :)

      Usuń

Bardzo dziękuję za komentarz