20 kwietnia 2013

Puszysty krem czekoladowo-rumowy

Na czekoladę zawsze jest czas i ochota :) Dzisiaj propozycja na deser czekoladowo-rumowy. 


Składniki: dla 4 osób
  • 500 g śmietany kremówki
  • 50 g mlecznej czekolady
  • 1 i 1/2 łyżki cujru pudru
  • 20 g rodzynek
  • 50 ml rumu
  • 6 małych bez
  • 10 g startej czekolady deserowej


Rondelek do połowy napełniamy wodą. Czekamy do momentu kiedy woda zacznie wrzec, po czym zmmniejszamy ogień i w metalowym naczyniu rozpuszczamy mleczną czekoladę ( kąpiel wodna) cały czas mieszamy.
Rodzynki zalewamy rumem . Radzę zrobic to znacznie wczesniej , żeby rodzynki miały czas złapac zapach rumu :)
Gdy napęcznieją, osączamy je z nadmiaru alkoholu.
Smietanę dobrze schładzamy a następnie ubijamy .
1/3 masy odkładamy do drugiej miski ( będzie nam potrzebna do dekoracji deseru).
Do pozostałej bitej śmietany dodajemy roztopiona i schłodzoną lekko czekoladę oraz nasączone rodzynki.
Odstawiona wcześniej śmietanę miksujemy z 1 i 1/2 łyżki cukru pudru.
Na dnie każdego pucharka układamy beze a na nia za pomocą łyżki wykłądamy porcję kremu czekoladowo-rumowego.
Wierzch dekorujemy bitą śmietaną i posypujemy starta czekoladą deserową ( najlepiej schłodzoną w lodówce - wtedy będzie łatwiej zetrzec na tarce).
Deser chłodzimy ok. 90 minut w lodówce.

Smacznego :)


8 komentarzy:

  1. Bardzo smaczne są takie desery. Szkoda tylko,że ta kremówka taka kaloryczna:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. pewnie gdyby nie była kaloryczna to by tak nie smakowała ;)a szkoda ...

      Usuń
  2. Fajniutki deserek. :) Niestety prawie wszystko co dobre to tuczy. ;)

    OdpowiedzUsuń
  3. bardzo dobry , od czasu do czasu można sobie pozwolic ;)

    OdpowiedzUsuń
  4. No nie mogę się z Tobą nie zgodzić, bo zawsze mam czas i ochotę na czekoladę:-). Fantastyczny deserek!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. cóż ta czekolada ma w sobie takiego , że tak trudno sie jej oprzec? :)

      Usuń
  5. oj zjadłabym taki deser, Moniko narobiłaś ochoty

    OdpowiedzUsuń

Bardzo dziękuję za komentarz