30 kwietnia 2013

Pierożki serowe z jabłkami

Przepis wygrzebałam ze swoich zapisków kulinarnych sprzed lat . Uwielbiam te pierożki. Kojarzą mi się ze słodkościami z dzieciństwa. Ser nadaje im jakąś taką smakowitośc połączoną z jabłkami , że z miłą chęcią powróciłam do nich po paru latach. Jest to też świetna propozycja na pikniki majowe ;)




Składniki:
  • 250 g mąki
  • 250 g margaryny
  • 250 g sera twarogowego
  • 750 g jabłek ( najlepiej szarej renety ok. 2 jabłek)
  • cukier puder
  • cukier waniliowy


Twaróg mielimy albo kupujemy gotowy. Mąkę siekamy z margaryną , łączymy z serem i dobrze wyrabiamy ciasto. Rozwałkowujemy na placek ok. 0,5 cm i szklanka wykrawamy krążki. Jabłka obieramy , kroimy na ósemki , pamiętamy o usunięciu gniazd nasiennych. Na każdym krążku kładziemy kawałek jabłka i zlepiamy jak pierożek. Pieczemy 30 minut w temp. 180 C. Gotowe pierożki po wystygnięciu polewamy lukrem.



Lukier:

250 g cukru pudru
3-4 łyżki gorącej wody
sok z cytryny

Cukier puder należy zmieszac z wodą ( podałam 3-4 łyżki , ale wody potrzeba tyle , aby uzyskac gładką, gęsta  masę )

5 komentarzy:

  1. Też je lubię. Trzy składniki (nie licząc nadzienia) i pyszna przekąska gotowa.

    OdpowiedzUsuń
  2. Ile ja bym dała za takiego pierożka ?!!!!!!!!!
    Cudne

    OdpowiedzUsuń
  3. Coś prostego i łatwego a jakie pyszne,to lubię.

    OdpowiedzUsuń

Bardzo dziękuję za komentarz