9 kwietnia 2013

Penne z tuńczykiem i pomidorami


Makaron , pomidorki, tuńczyk i ......lampka wina - tylko tyle mi potrzeba , aby poczuc się jak w niebie :) Takie pyszne a przygotowanie trwa dokładnie chwilkę :) Polecam te szybkie i pyszne danie. Szczególnie polecam miłośnikom makaronu i tuńczyka ;)


Składniki dla 4 osób       
       
  • 1 puszka tuńczyka w oleju
  • 500 g makaronu penne
  • 1 puszka pomidorów krojonych lub 4 świeże
  • 2 żąbki czosnku
  • 2 łyżki posiekanej natki pietruszki
  • 2 łyżki posiekanycj listków bazylii
  • 100 ml białego wina
  • pieprz
  • sól
  • 1 łyżka oliwy
Sposób przygotowania
  1.  Ugotuj makaron al dente.
  2. Na patelni rozgrzej oliwę, podsmaż na niej czosnek pokrojony w plasterki. Dodaj pomidory i podsmażaj jeszcze 5 minut , mieszając.
  3. Do podsmażonych pomidorów wlej wino i duś jeszcze 3-4 minuty.
  4. Odsącz tuńczyka, dodaj do sosu.
  5. Dodaj ugotowany makaron. 
  6. Przypraw pieprzem i solą. Duś przez chwilkę.
  7.  Podawaj posypane natką pietruszki.

6 komentarzy:

  1. Ja lampkę wina zastąpię kubkiem zielonej herbaty i mogę odpłynąć przy takim daniu:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Lubię dania z makaronem. Szybko, smacznie i do syta ;)

    OdpowiedzUsuń
  3. Kurcze fantastyczne danie! Proste i wydaje sie być dietetyczne :) Nigdy nie robiłam ryby z makaronem i chyba to zmienię :) musze wypróbować :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Wczoraj zrobiłam to danie :) pychotka!

    OdpowiedzUsuń

Bardzo dziękuję za komentarz