4 kwietnia 2013

Paluszki z mięska mielonego na warzywach

Zajadaliśmy się dzisiaj zapiekanką . Zapiekanka składała się z mięska mielonego a dodatkiem, były warzywa gotowane na parze. Dobre jedzonko. Polecam jak najbardziej na obiad.



Składniki  na 4 porcje:
  • 400 g mięsa mielonego wieprzowego
  • 1 cebula
  • 2 łyżki bułki tartej
  • sól , czarny pieprz mielony
  • 8 plastrów szynki gotowanej
  • szczypta gałki muszkatałowej tartej
  • ok. kilograma warzyw ( garśc brokuł, 2 marchewki, garśc fasolki szparagowej, 2 pietruszki, 1/2 średniego selera)
  •  4 ziemniaki
  • olej do wysmarowania naczynia do zapiekanki
  • 150 ml śmietany kremówki
  • 120 g tartego żółtego sera

1. Mielone mięso wkłądamy do miski. Dodajemy drobno posiekną cebulkę i bułkę tartą. Doprawiamy solą i pieprzem, wyrabiamy na jednolitą masę. Z masy formujemy 8 paluszków , każdy owijamy plasterkiem

szynki.

2. Warzywa z ziemniakami gotujermy na parze ok. 20 minut.
3. Do naczynia żaroodpornego nasmarowanego olejem , przekładamy warzywa. Zalewamy śmietanką.Na wierzchu rozkładamy mieśne roladki z szynką. Całośc przykrywamy folią aluminiową, wstawiamy na 15 minut do piekarnika 180 C.
4. Folię zdejmujemy . Paluszki posypujemy serem i zapiekamy jeszcze ok. 15 minut.




1 komentarz:

Bardzo dziękuję za komentarz