10 kwietnia 2013

Muszle nadziewane mięsem mielonym

U nas dzisiaj niezwykła uczta :) Pyszne sycące danie . Ręka do góry kto lubi takie jedzonka ? :)




Składniki: dla 4 osób
  • 500 g mięsa mielonego wieprzowego
  • cebula
  • marchew
  • 2 ząbki czosnku
  • opakowanie makaronu Lumaconi 500 g ( muszelki)
  • ser żółty wędzony ok. 200 g
  • słoik pomidorów suszonych w zalewie
  • opakowanie pomidorków koktajlowych
  • 2 łyżki  koncentratu
  • sól , pieprz, bazylia , oregano
  • olej

Sposób przygotowania

Czosnek , cebulę drobno siekamy. Marchew ścieramy na tarce o grubych oczkach.
Na patelni rozgrzewamy olej , wrzucamy czosnek, delikatnie go szklimy. Następnie dokłądamy cebulę i marchew.Całośc podsmażamy ok. 5 minut ciągle mieszając.Po tym czasie dokłądamy mięso i podsmażamy aż mięso zrobi się "białe".
Pomidorki odlewamy z zalewy i drobno kroimy i wrzucamy do farszu. Doprawiamy koncentratem i przyprawami do smaku.
Dusimy jeszcze do 10 minut.
Odstawiamy do ostygnięcia.
Makaron gotujemy w osolonej wodzie wg. przepisu podanego na opakowaniu ok. 15 minut.
Po ugotowaniu makaron wylewamy na durszlak , przelewamy zimną wodą i czekamy do momentu az cała woda z niego spłynie.
Pomidorki myjemy i kroimy według uznania ( cwiartki , połówki ) i układamy w naczyniu żaroodpornym.
Muszelki napełniamy farszem i układamy na pomidorkach . Całosc posypujemy startym serem i wstawiamy do piekarnika na ok. 20 minut w temp. 150 C.
Dla udekorowania możemy posypac świeżym szczypiorem bądż natką pietruszki.


8 komentarzy:

  1. bardzo proszę się częstowac :) jeśli zabraknie to dorobię ;)

    OdpowiedzUsuń
  2. Dzisiaj bede robic, mam nadzieje ze maz polubi. Jest milosnikiem makaronow :) Dziekuje za apetyczny przepis!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Bardzo dziękuję za opinię i nie mam wątpliwości... mąż będzie zachwycony :)

      Usuń
  3. A ja dzisiaj to robię dla swojej żonki i synka:) właśnie się zapieka:) dodalem jeszcze na gore tylko szpinak z czosnkiem:) dziękuje za przepis:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. bardzo się cieszę i jestem ciekawa efektu :)

      Usuń
  4. super :) tego szukałam, dziękuję za przepis, zabieram się do roboty :)

    OdpowiedzUsuń
  5. czuuudowne eksztrrrra wygląda będzie pyszne jadełko na jutro

    OdpowiedzUsuń

Bardzo dziękuję za komentarz