24 kwietnia 2013

Kurczak po azjatycku

Super propozycja na pyszny obiadek . Myślę , że można to danie zaliczyc do zdrowych i dla tych co dbają o figurę ;) . Więc jeśli sie odchudzasz ( i nie tylko ;)) i lubisz dobrze zjeśc to zachęcam do wypróbowania tego przepisu :)




Składniki na 4 porcje:
  • 60 dag pieczonych filetów z kurczaka
  • 2 kolorowe papryki
  • 1 marchewka
  • 1 średniej wielkości cebula
  • 1 szkl. gęstego przecieru pomidorowego
  • 1 szkl. bulionu drobiowego ( może byc z kostki)
  • 1/2 puszki pędów bambusa
  • 2 plastry ananasa z puszki
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
  • 3 łyżki oleju do smażenia
  • 2 ząbki czosnku
  • sok z 1/2 limonki
  • sól
  • pieprz
  • 1 dymka do dekoracji



Pieczone filety z kurczaka należy pokroic w paseczki.
Zarumienic na rozgrzanym oleju. Papryki rozciąc , oczyścic. Marchewkę i cebulę obrac i posiekac , a pozostałe warzywa drobno pociąc. Pędy bambusa osączyc z zalewy. Plastry ananasa pokroic na niezbyt duże kawałki.
Przygotowane warzywa dodac do mięsa. Smażyc klika minut , ciągle mieszac. Kiedy warzywa będą już prawie miękkie , dołożyc pędy bambusa oraz kawałki ananasa.
Przecier pomidorowy wymieszac z mąką. Dodac do gulaszu. Wlac bulion. Doprowadzic do wrzenia , zmniejszyc ogień i dusci ok. 5 minut. Gulasz przyprawic czosnkiem przeciśniętym przez praskę, sokiem z limonki, solą i pieprzem. Dymkę pociąc w paseczki i udekorowac potrawę.

Życzę smacznego :)


5 komentarzy:

  1. Bardzo lubię takie dania (obok tych makaronowych). Za każdym razem można wyczarować inny smak sosu. Raz na słodko, raz na ostro, wiele wariantów i dzięki temu nigdy się nie znudzi. ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. zgadzam sie z Tobą w 100% :) jeśli o mnie chodzi to mogłabym jeśc na przemian makaron , ryż no i ...jeszcze kasza ;)

      Usuń
  2. Wygląda pysznie i jeśli smakuje tak jak myślę, to... ach!

    OdpowiedzUsuń

Bardzo dziękuję za komentarz