2 kwietnia 2013

Kluski śląskie buraczane

Dzisiaj na obiadek kluski śląskie inaczej :) Wystarczy dodac buraka, aby znane kluski zadziwiły nas samych :).Skoro za oknem biało , to stwórzmy sobie trochę koloru na talerzu. Przepis przewinął mi się w którejś z gazet :) Polecam wypróbowac.



Składniki dla 4 osób:
  • 8 ugotowanych średnich ziemniaków
  • średni ugotowany burak
  • ok. 6 łyżek mąki ziemniaczanej
  • ok. 3 łyżek mąki pszennej
  • sól
  • tłuszcz do okraszenia i cebula

Ziemniaki przecisnąc przez praskę. Burak zetrzec na tarce o drobnych oczkach , w misce połączyc z ziemniakami.
Masę podzielic nożem na cztery równe częśi, jedną wyjąc i odłożyc na bok. W to miejsce wsypac mąki zmieszane w proporcji : 2 części ziemniaczanej , częśc pszennej. Mąka ma zakryc cały ubytek. ( u mnie mniej więcej ilośc łyżek wyszła taka jak w składnikach )
Dodac z powrotem odłożoną częśc masy ziemniaczano-buraczanej i wyrobic gładkie ciasto. Dłońmi opruszonymi mąką formowac kulki wielkości orzechów włoskich, spłaszczac je lekko i kciukiem wyciskac zagłębienie.
Kluski wrzucac na osolony wrzątek , zamieszac , gotowac minutę od momentu wypłynięcia. Wyjąc łyzką cedzakową , okrasic tłuszczem z cebulką i podawac z surówką.






4 komentarze:

  1. świetny pomysł, wyglądają jak krwiste kluski:D

    OdpowiedzUsuń
  2. rewelacja z buraczanymi kluskami :) ja raz robiłam buraczane gnocchi, bardzo miło je wspominam. Pozdrawiam, Asia

    OdpowiedzUsuń
  3. Wow jak one cudnie wygladaja! Uwielbiam kluski slaskie, a tym wydaniu bym sie chyba zakochala:-)

    OdpowiedzUsuń
  4. Ale apetyczne danie... Aż mam ochotę spróbować ;D

    OdpowiedzUsuń

Bardzo dziękuję za komentarz