26 kwietnia 2013

Ciasto jogurtowe z galaretką i brzoskwinią

Stworzyłam akcję Szałowo-jogurtowo no więc wypadałoby wstawic jakiś przepis do akcji ;) Miałam w lodówce jogurty naturalne i wzięłam się za ciasto jogurtowe z brzoskwiniami na wierzchu , polane galaretką pomarańczową i z małym kleksikiem bitej śmietany. Ciasto wyszło wilgotne , smak po dodaniu olejku waniliowego pysznie waniliowy z dodatkiem jedwabistej bitej śmietany.... i co tu dużo pisac....naprawdę wielka pychota :)



Składniki

150 g jogurtu naturalnego
2/3 szkl. oleju
2 szkl. mąki
1 szkl. cukru
4 jajka
proszek do pieczenia
sól

Ponadto
200 g śmietany kremówki ( dodatkowo na wierzch , ale nie obowiązkowo )
puszka brzoskwiń
galaretka pomarańczowa
klika kropelek olejku waniliowego


Sposób przygotowania

Rozpuszczamy galaretkę według opisu na opakowaniu. Ustawiamy w chłodnym miejscu.
Piekarnik rozgrzac do temp. 180 C . Do wysokiego naczynia wsypac mąkę , cukier, szczyptę soli i 3 łyżeczki proszku do pieczenia. Nastepnie dodac jajka, olej ,jogurt i olejek waniliowy. Miksowac 3 min. na najwyższych obrotach do uzyskania gładkiej konsystencji. Ciasto przełożyc do blachy wysmarowanej tłuszczem i posypanej bułką tartą o wym. 25 x 28 cm , wstawic do nagrzanego piekarnika i piec ok. 40 minut .
Brzoskwinie pokroic na małe kawałki i poukładac na wierzchu ostudzonego ciasta .Polac tężejącą galaretką.
Można na końcu na każdym kawałeczku ciasta zrobic wzorek z bitej śmietany , tak jak ja to uczyniłam.:)
Ciasto to również bardzo dobrze smakuje bez galaretki i posypane tylko cukrem pudrem.

Smacznego :)

6 komentarzy:

  1. mniam i tylko mniam, przepis mam w pamięci ;)

    OdpowiedzUsuń
  2. Śmietana kremówka tylko do ozdoby, czy do ciasta również ?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. śmietaną możemy udekorować ciasto, do ciasta już jej nie używamy :)

      Usuń
  3. zrobiłem na urodziny syna i rewelacja każdy się uraczył

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. bardzo się cieszę , że ciasto smakowało tak samo jak nam :)

      Usuń

Bardzo dziękuję za komentarz